lördag 26 september 2009

Skolan och kommunaliseringen

Ett av de stora misstagen i socialdemokratisk skolpolitik var att genomdriva kommunaliseringen av skolan 1991. Sedan dess har likvärdigheten i skolorna minskat, antalet obehöriga lärare ökat och elevernas resultat försämrats. Skolverkets aktuella kartläggning visar att dagens elever kan mindre än jämnåriga elever i början av nittiotalet.

Förutom kommunaliseringen tror jag att skolideologin från sjuttiotalet påverkat skolan negativt. Den svenska skolpolitiken präglades länge av ett ideologiskt motstånd mot att mäta kunskap och utvärdera skolans resultat. Arvet från sjuttiotalets vänstervåg har länge vilat tungt över skolan. Nu sker en ändring med uppvärdering av kunskapsmålen, men det tar tid innan detta märks på resultaten.

Kommunaliseringen av skolan ger kommunerna stora möjligheter till att bestämma hur de vill satsa på skolan. Därför är det idag stora skillnader mellan kommuner, när det gäller resurser som läggs på skolan. Tvärtom borde det vara självklart att bostadsorten inte ska vara avgörande för vilken kvalitet skolan har. Alla elever i Sverige har rätt till likvärdig utbildning.

En statlig finansiering av skolan skulle göra det lättare att uppnå likvärdighet. Därför är det dags att sätta i gång ett utredningsarbete för att se hur skolan kan överföras till staten.

måndag 21 september 2009

Budgetpresentation i Trelleborg

Vi var fyra riksdagsledamöter från Alliansen som presenterade budgeten på en pressträff under förmiddagen. Trots allt tal om världskris känns det bra att kunna presentera en budget med så många satsningar för att motverka krisen. Jag tycker att det är särskilt roligt att kunna presentera en satsning på kommunerna och landstingen – sammanlagt 1,3 miljarder kronor kommer till oss i Skåne ovanpå de statsbidragshöjningar som tidigare beslutats. Det känns bra att vi i tider av finanskris kan satsa på skolan och vården. Även infrastrukturen får sitt, så att Trelleborgarna kan förvänta sig snabb utbyggnad av E 6 och pendeltåg till Malmö om några år.

Själv arbetar jag i riksdagen med socialförsäkringar och jag är glad för att regeringen nu lämnat tydliga förslag, när det gäller de långtidssjukskrivna. Vi som arbetar med försäkringsfrågorna har diskuterat detta mycket under de senaste månaderna. Tyvärr har det spritts rykten om att en massa människor kommer att ställas utanför trygghetssystemen vid årsskiftet. I verkligheten kommer ingen att lämnas i sticket. Den som är för sjuk för att delta i arbetsinriktad rehabilitering får fortsatt sjukpeng, den som har arbetsförmåga får delta i arbetsmarknadsprogram med förmånliga villkor och den som helt saknar arbetsförmåga får förtidspension (sjukersättning).

söndag 13 september 2009

Myrdal och massmorden

Peter Wolodarski skriver om utställningen på Forum för levande historia och ställer frågan om varför Myrdal och så många andra svenskar kunde blunda för koncentrationsläger och massavrättningar i bland annat Kambodja. Frågan är viktig och berättigad. I dag hörs från olika håll kritik mot utställningen och filmen som visas där om Jan Myrdals besök hos Pol Pot. Myrdal skrev själv häromdagen i Expressen och hans artikel handlade uteslutande om att en statlig myndighet inte borde ägna sig åt att göra sådana filmer. Myrdal berörde i artikeln inte med ett ord sin roll, som medlöpare och försvarare av massmord, när han på sjuttiotalet så ensidigt positivt beskrev Kampuchea och andra diktaturer.

Den intressanta utställningen på Forum för levande historia ställer frågor om hur svenskar kunde besöka Kambodja utan att förstå eller ens ana att koncentrationsläger och massmord utplånade 20 procent av befolkningen. Om motsvarande frågor hade ställts om svenskar som försvarade nazismen hade de flesta med rätta tyckt att gamla nazister har all anledning att skämmas. Men av någon anledning tycks många människor ha större förståelse för kommunistiska än för nazistiska avrättningar.

måndag 7 september 2009

Välkomna extrapengar till landsting och kommuner

Alliansregeringen har i dag gett besked om att man tillför ytterligare 10 miljarder kronor till kommuner och landsting nästa år. 1,3 miljarder kronor kommer till oss i Skåne. Nu slipper Region Skåne och kommunerna i länet säga upp anställda på grund av vikande skatteintäkter samtidigt som man kan värna kvaliteten i skola och vård. Lärare och vårdpersonal behövs oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur.

Från olika håll hörs nu missnöjda kommentarer om att detta bara är ett tillfälligt tillskott. Obegripligt, enligt mig. Så sent som förra året hade de flesta kommuner mycket god ekonomi. När konjunkturen vänder och jobben ökar igen, är det oansvarigt att kräva fortsatt miljardregn från staten. Det är verkligen bra att regeringen föreslår en expansiv budget i lågkonjunktur. Det vore katastrof för ekonomin och välfärden om det blev en vana med ständiga anslagshöjningar även i högkonjunktur.

torsdag 3 september 2009

Socialdemokraternas åsikt om vård för gömda?

Aftonbladets ledare skriver i dag om rätten till vård för gömda och papperslösa.
Enligt min och folkpartiets uppfattning kan visserligen inte människor som vistas illegalt i Sverige få alla medborgerliga rättigheter, men den mänskliga rättigheten till liv och hälsa ska alla ha tillgång till. Detta har jag skrivit tidigare om bl a i denna blogg . Enligt Aftonbladets ledarartikel har alla partier utom Moderaterna denna uppfattning. Men hittills har jag varken i riksdagen eller i media hört ledande socialdemokrater föreslå rätt till vård för gömda och papperslösa. Det vore intressant att veta om socialdemokraterna tagit ställning nu.