torsdag 29 april 2010

Viktig utredning om socialförsäkringarna

I dag fick vi reda på att regeringen tillsätter en bred utredning om framtidens försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet, och det tycker jag är mycket bra. Tänk om det kan bli precis som med pensionerna, att vi gör en stor överenskommelse om hur fungerande sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar ska se ut på lång sikt.

Den tragiska utvecklingen med långtidssjukskrivningar har ju vänt nu, och situationen är inte lika katastrofal som för några år sedan med massor av människor utanför arbetslivet. Nu kan det vara dags att diskutera hur vi fortsätter att bygga upp försäkringssystem, som uppmuntrar till arbete och samtidigt ger trygghet vid händelser som en människa inte riktigt kan styra över.

Många viktiga frågor ska tas upp i utredningen enligt regeringens direktiv. Självt tycker jag att det är särskilt viktigt att vi prövar om arbetslöshetsförsäkringen kan bli obligatorisk precis som sjukförsäkringen. Det är också viktigt att pröva om till exempel sjukförsäkringen skulle kunna ligga fristående utanför statsbudgeten precis som pensionssystemet och inte vara beroende av tillfälliga skattehöjningar eller sänkningar.

En modern välfärdsstat måste ha fungerande socialförsäkringar. Försäkringarna ska omfatta alla och skydda vid inkomstbortfall. Samtidigt ska försäkringarna bidra till att en människa klarar en omställning vid sjukdom eller arbetslöshet och uppmuntra till att komma tillbaka till arbetslivet.

fredag 16 april 2010

Debatter om ”fruimport”

Två gånger denna vecka har jag diskuterat problemet med svenska män som tar hit kvinnor från andra länder, gifter sig med dem och behandlar dem illa – sk fruimport. Om de skiljer sig redan inom två år, får en utländsk person inte automatiskt permanent uppehållstillstånd i Sverige. På onsdagen var det ett seminarium i riksdagen och på fredagen ett möte i ABF-huset i Stockholm. På två seminarier har jag lyssnat till upprörande berättelser från kvinnor som blivit grovt utnyttjade. Arrangörer var Kvinnors nätverk och Kvinnolobbyn.

Det är tyvärr inte lätt att hitta en enkel lösning. Om allt går rätt till är det ju underbart om människor från olika länder träffas, blir kära och gifter sig. Jag vill inte ha begränsande regler som Danmark har för utländska medborgare som gifter sig med danskar/danskor.

Redan i dag finns det faktiskt en skyddsregel för kvinnor som varit gifta i mindre än två år att få permanent uppehållstillstånd i vissa fall. Migrationsverket har fått uppdrag att följa upp hur denna regel använts. Om det visar sig at kvinnor som behandlats illa i Sverige utvisas trots att de förskjuts av familjen och blir andra klassens invånare i det gamla hemlandet tycker jag att vi måste se över dagens lagstiftning.

onsdag 7 april 2010

Hemma från besök i Bangkok

Interparlamentariska unionen (IPU) samlades förra veckan i Bangkok. Jag ingick i delegationen från Sveriges Riksdag.

Den svenska delegationen fick igenom en del förslag till förändringar i mötets resolutionstexter. Vi tog upp kvinnors roll för demokratiuppbyggande och mikrokrediter som ett framgångsrikt verktyg för att lyfta människor ur fattigdom. Vi tog också upp bl.a. förebyggande och bekämpande av människohandel, något som även var en högt prioriterad fråga under Sveriges ordförandeskap i EU. Själv deltog jag i utskottet som behandlade ungdomars delaktighet i demokratiskt samhällsliv. I mitt anförande argumenterade jag särskilt för betydelsen av tillgången till obligatorisk skola med lika utbildning för pojkar och flickor, vilket också lades till i resolutionstexten.

Det är en stark och berikande upplevelse att under flera dagar umgås med och förhandla med parlamentariker från helt olika håll i världen

IPU, som bildades år 1889, har i dag 153 nationella parlament som medlemmar. IPU arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och global utveckling. Sedan 2002 har IPU observatörsstatus i FN.

Bara några kvarter från kongresslokalen ockuperade uppåt hundratusen oppositionella rödskjortor gator och torg. Dittills hade våld undvikits både av myndigheterna och av demonstranterna. I dag hör jag hemma i Sverige att parlamentet i Bangkok stormats.

Det är svårt att få en klar bild av motsättningarna. Partierna har inte så tydliga ideologiska skiljelinjer. Thaksin, som oppositionen vill ha tillbaka, anses av många som korrumperad, men har samtidigt ett starkt stöd bland fattiga på landsbygden. Att det finns en kraft i oppositionen är väl ändå uppenbart, när den nu har hållit ut så många veckor med sina demonstrationer. Vad den egentligen vill är mera oklart.