torsdag 17 juni 2010

Nya kärnkraftverk ska tillåtas

I kväll ska riksdagen rösta om att avskaffa nybyggnadsförbudet för kärnkraftsreaktorer. Dagens kärnkraftsreaktorer, ska framöver kunna ersättas med nya reaktorer. Inte bara de som med fasa minns vinterns elräkningar hoppas på att det blir ett ja till regeringens förslag i kväll.

För oss i Skåne handlar det som överallt i Sverige om jobben men också om vår närmiljö. För varje danskt eller tyskt kolkraftverk som säljer el blir utsläppen och föroreningarna över Skåne värre. Om kärnkraften avvecklas kommer dessutom behovet av fossilgas att öka – i Skåne och på andra håll. De skånska socialdemokraterna tänker rösta emot förslaget tillsammans med V och MP, eftersom de vill att det ska vara förbjudet att ersätta gamla reaktorer med nya.

Timmarna till voteringen släpar sig fram och jag ser fram emot att rösta ja till ett positivt beslut.

onsdag 16 juni 2010

Rätt till närståendepeng över Öresund

Närståendepeng är en trygghet som ska möjliggöra ledighet för att vårda en närstående person som är svårt sjuk. Dagens regler är dock inte anpassade till en allt mer integrerad Öresundsregion. Idag utgår endast närståendepeng om den sjuke bor eller arbetar i Sverige.

Jag vet själv ett fall där en son nyligen inte fick ersättning för att vaka vid sin pappas dödsbädd, eftersom pappan var inlagd i Köpenhamn bara en timme bort. Hade den sjuke legat i Malmö eller Lund hade närståendepeng för förlorad arbetsinkomst betalats ut.

Självklart ska det inte spela någon roll i vilket land någons förälder bor. Det här är ett litet men viktigt exempel på att vi har lång väg att gå för att göra Öresundsregionen fullt integrerad.

Jag har nu ställt en skriftlig fråga till socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) om vad hon tänker göra för att förändra reglerna. Hon har hittills visat stort intresse för att förenkla för gränspendlare, så jag har goda förhoppningar att denna begränsning avskaffas.

Självklart ska personen som får ersättning av försäkringskassan arbeta och bo i Sverige. Men min förhoppning är att vi kan justera reglerna så att inte det kravet ska ställas på personen som blivit sjuk.

onsdag 2 juni 2010

Fokus på kunskap – kvalitet i den högre utbildningen

Äntligen är vi på väg mot ett system där högskolor med bra omdöme i utvärderingen kan få extra resurser som belöning. En universitetslärare ska inte bara få mer pengar till sin institution genom att godkänna många studenter. Lärosäten som har allvarliga brister i en utbildning ska kunna mista sin examensrätt. De som får det bästa helhetsomdömet ska kunna få extra resurser på grund av sin höga kvalitet. En kärna i den nya formen av bedömning blir just de självständiga examensarbetena. Genom dem kan man få en helhetsbild av den akademiska nivån på lärosätet.

I dag debatterade riksdagen propositionen Fokus på kunskap. Den handlar bland annat om hur resurser ska fördelas till universitet och högskolor och hur utbildningarna ska utvärderas. Högskoleministern Tobias Krantz (FP) deltog, liksom jag själv. Vi fick bland annat höra att de nya intäkterna som frigörs genom avgifter för utländska studenter ska användas till att öka resurserna. Det är bra. Studenterna behöver mera undervisning med fler lärartimmar, men färre grupptentor och hemtentor.

Förhoppningsvis säger riksdagen ja vid voteringen i morgon kl 18.