måndag 20 september 2010

Tack för din röst

Ett tack till dig som röstade på Folkpartiet och på Alliansen. För Skånes del blir den liberala representationen i riksdagen oförändrad med fyra mandat. Vilka personer som blir valda återstår att se, när personrösterna räknats.

Visst är det trist att ett främlingfientligt parti kommer in i riksdagen och visst hade det varit roligt om folkpartiet gått framåt. Men det är fullt möjligt att regera med en minoritetsregering utan att ge så mycket som ett halmstrå till Sverigedemokraterna. Nu får vi liberaler även i fortsättningen vara med och regera Sverige. Vi får möjlighet att påverka - hålla vakt mot intolerans och främlingsfientlighet, genomföra stora skolreformer, driva en jobbpolitik och utveckla trygghetssystemen.

Än en gång – tack till dig som röstade på oss.

lördag 18 september 2010

Sjukförsäkringen är mänskligare nu

Jag pratar ibland med Erik, förtidspensionär. År 2005 blev Erik 47 sjukskriven på grund av utbrändhet. Han ville försöka komma tillbaka och arbetade därför deltid. Först efter tolv månader hörde Försäkringskassan av sig. Erik fick några veckor på sig att avgöra sin framtid – antingen jobba heltid eller bli förtidspensionerad med bara 64 % ersättning fram till dagen för ålderspension. Han vågade inte chansa utan blev förtidspensionerad och han var inte ensam. Vid den här tiden förtidspensionerades 140 människor om dagen, ofta utan ha fått några rehabiliteringsinsatser.

Lena Melin skriver i Aftonbladet att Alliansen klarade av de rödgröna attackerna om sjukförsäkringen i partiledardebatten. Hon skriver att ”regeringen till sist fått ordning på argumenten.” Jag håller med. Dessutom tycker jag inte bara att argumenten är bra utan även att den nya sjukförsäkringen verkligen är mänskligare än den gamla.

Det är viktigt att tänka på hur det såg ut för några år sedan, när man diskuterar de nya sjukförsäkringsreglerna. Före Alliansens reformer förtidspensionerades 140 människor om dagen utan att de fick försöka komma ut i arbetslivet. Jag känner flera människor som är bittra över att de föstes undan från arbetslivet utan att ens ha fått försöka komma tillbaka.

Nu försöker oppositionen hetta till valrörelsen genom att blåsa liv i debatten om sjukförsäkringen igen. Man hänvisar till ett enskilt beslut om en cancersjuk person som fått nej till sjukpeng. När jag läser mediebeskrivningen tycker jag också att detta verkar upprörande. Enligt den lag jag varit med om att stifta ska sjuka människor utan arbetsförmåga beviljas sjukpeng. Nu har vi fått veta att Försäkringskassan ska ompröva fallet. Kanske visar det sig precis som förra gången debatten rasade att Försäkringskassans beslut inte alls beror den nya politiken. Genom alla år har vi med jämna mellanrum fått läsa om hur Försäkringskassan, läkare och enskilda haft olika uppfattning om beslut och bedömning. Så har det varit oavsett vilken regering vi haft. Just därför har vi i Alliansen försökt förtydliga principerna.

Grundreglerna för sjukförsäkringen är tydliga:

  • Den som är för sjuk för att arbeta ska få sjukpeng.
  • Under de fösta tolv månaderna sker aktiv rehabilitering och bedömning av arbetsförmågan efter 3, 6 och 12 månader
  • Personer helt utan arbetsförmåga får sjukpeng utan tidsgräns eller får förtidspension
  • Efter två och ett halvt års sammanlagd sjukskrivning sker för de flesta en prövning av arbetsförmågan i en arbetsintroduktion. Personer som är allvarligt sjuka är undantagna.

    Arbetsintroduktionen innebär inte att en person behöver arbeta utan kan innebära telefonsamtal, möten och diskussioner om tänkbara arbeten. Full ersättning kan utgå även om personen bara har kontakt med arbetsförmedlingen någon gång i veckan.

    Över hälften av dem som gått arbetsintroduktion har inte gått tillbaka till sjukskrivning. De politiker som aldrig såg tragiken i det gamla systemet ska inte lura oss tro att det var bättre förr.

fredag 17 september 2010

Skolinspektionens kritik viktig

Skolinspektionens rapport visar att vi är många som har haft rätt i fråga om problemen i den svenska skolan. Den nya Skolinspektionen inrättades av utbildningsministern, Jan Björklund, och den ska hämta in uppgifter om hur skolorna når de nationella målen. I den aktuella rapporten kan man bland annat läsa att elevernas resultat inte följs upp, att många lärare har fel utbildning och att elever inte får det stöd de har rätt till. Många gånger har vi som velat vända utvecklingen fått höra att vi överdriver. Men nu borde det väl stå klart för nästan alla att skolpolitiken måste läggas om.

De första stegen i förändring av skolan har tagits. Sveriges skolor har fått extra statliga pengar för att ge stöd i lågstadiet, en ny speciallärarutbildning har inrättats och det har skett en jättesatsning på fortbildning av lärarna. De riktigt stora och genomgripande reformerna av grundskolan och gymnasiet har nyligen beslutats i Riksdagen och genomförs 2011 och 2012 om Alliansregeringen blir omvald.

Det blir närmast komiskt när de som försvarar den gamla skolpolitiken säger att det är Alliansregeringens fel att skolresultaten är dåliga. Resultaten i nian blir inte omedelbart bättre samma år som vi ökar stödet till elever i lågstadiet. Det borde även en inbiten flumskolevän begripa.

På söndag kan vi rösta för ett alternativ som vill ha fler nationella prov, betyg i mellanstadiet, en ny lärarutbildning, nya kursplaner med tydliga mål och en gymnasieskola både med studieförberedande och yrkesinriktade alternativ. På söndag kan vi avgöra framtiden för skolan.

onsdag 15 september 2010

Alla vill inte bli akademiker

Nästan varje dag står jag några timmar i folkpartiets valstuga i Lund. Många frågor handlar om skolan och det är både elever och lärare som frågar. En huvudfråga är om alla elever ska behöva läsa för att bli högskolebehöriga. De rödgröna har lovat att riva upp vårens riksdagsbeslut om att yrkes- och lärlingsutbildningar inte ska behöva innehålla lika mycket teori som i dag.

För mig är det självklart att vi inte kan fortsätta i samma spår, när mer än en tredjedel misslyckas i gymnasieskolan. Enligt en färsk folkpartirapport med statistiskt underlag har antalet elever som hoppar av gymnasiet tredubblats sedan Göran Perssons gymnasiereform genomfördes.

Många är oroliga för att det nu ska bli återvändsgränder i skolsystemet. Svaret är att den nya skollagen stärker rätten till vuxenutbildning för dem som valt bort att plugga för högskolebehörighet. Dessutom får alla som vill det läsa in högskolebehörighet även i det nya gymnasiet.

Människor är olika och alla vill inte bli akademiker

måndag 13 september 2010

Rödgrön ungdomsskatt slår hårt i Malmö och Lund

Rödgrön ungdomsskatt slår hårt i Malmö och Lund

Om de rödgröna genomför sitt vallöfte att höja arbetsgivaravgifterna slår det hårt mot ungdomar i Malmö/Lund-området. Jag blev överraskad av hur stor effekt det blir av de rödgrönas höjning av ungdomarnas arbetsgivaravgifter. På Skånska Dagbladets nätsida Debatt Skåne skriver jag mera om detta. Tidigare gav jag exempel på hur förslaget slår i en liten kommun och det blir naturligtvis mindre siffror. Men man får inte glömma bort att för en enskild företagare blir det en extra avgift på drygt 35 000 kr för varje ung person han har anställd.

Ungdomsskatt – mer än lovligt dumt

De rödgröna går till val på att avskaffa den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar. De vill endast ha sänkta avgifter för dem som varit arbetslösa mer än sex månader. För mig verkar det mer än lovligt dumt att först se till så att ungdomar får sparken och går arbetslösa länge, innan man ger stimulans till jobb.

Jag var i Skurup och presenterade en folkpartirapport om ungdomsarbetslöshet. Vi hade räknat ut vad just Skurup skulle förlora på höjningen av arbetsgivaravgiften som de rödgröna vill genomföra. De rödgröna vill ju höja avgifterna för alla ungdomar som inte varit arbetslösa längre än sex månader. För till exempel en småföretagare stiger då kostnaderna för en ungdom med 34 560 kr. I Skurup finns 89 ungdomar som varit arbetslösa i mindre än sex månader. Att anställa dessa skulle bli 3.1 miljoner kronor dyrare än i dag. Till detta kommer de ökade avgifterna för alla ungdomar som redan har ett arbete.

Det är intressant att titta på hur ungdomsskatten slår i en enskild kommun. I till exempel Malmö blir det naturligtvis helt andra siffror, som jag återkommer till. Men visst är det dumt att försvåra för ungdomar att få jobb.

söndag 5 september 2010

En skånsk åsikt om kärnkraft

I dagens DN skriver ministrarna Jan Björklund och Tobias Krantz tillsammans med Jonas Abrahamsson, vd på E.ON : ”Sverige ska åter bli en ledande kärnkraftsnation.”

Som skåning har jag en särskild känsla för detta resonemang. På diverse kartor över luftföroreningar från olja och kol ser det särskilt mörkt ut över Skåne. När Barsebäck lades ned blev följden att danska och tyska kolkraftverk kunde sälja mer el till Sverige. Växthusgaserna ökade och det kontinentala molnet av fossilutsläpp lade sig tyngre över Skåne. Samtidigt som detta sker bygger Ryssland en fossilgasledning i Östersjön, som dels späder på växthuseffekten och dels ökar Rysslands behov av militär övervakning i Östersjön.Förutom växthuseffekten vet vi att utsläppen från olja, kol och fossilgas bidrar till bland annat cancersjukdomar med kortare livslängd som följd.

När jag åker över Öresundsbron ser jag siluetten från det för tidigt stängda Barsebäcksverket. Där står en påminnelse om framgångsrik svensk 1900-talsforskning men också en påminnelse om en verklighetsfrämmande politik som till och med förbjöd forskning om kärnkraft. Artikelförfattarnas önskan om 1000 nya kärnkraftsingenjörer låter hoppfullt.