lördag 30 oktober 2010

3204 riksdagsmotioner inlämnade

Årets allmänna motionstid är nu slut. Under den tiden får ledamöterna motionera om vilket ämne de vill. Det låter mycket med 3204 motioner men det är färre än förra året då 3815 lämnades in. Men då var det också sista chansen före valet att markera politiska prioriteringar.

I år har jag varit med och skrivit 19 motioner dels som första namn och dels som medförfattare. Det är skilda ämnen, exempelvis fornfynd i Skåne, obligatoriskt civiläktenskap och kattägares ansvar.

Sanningen är som bekant att de allra flesta motioner avslås, dels de stora partimotionerna och inte minst de enskilda ledamöternas motioner. Därför menar många att det är meningslöst att hålla på och motionera och att det mest är en terapi för riksdagsledamöter.

Jag håller inte med om det. Även om motionerna blir avslagna under utskottsbehandlingen, kommenteras de i utskottets betänkande och information lämnas om vad som är på gång från regeringens sida i en viss fråga. Ibland är utskottstexten mycket positiv, trots att motionen formellt avslås. En motion kan ofta bidra till att lyfta en fråga till offentlig debatt, som också kan ge resultat. Det finns många tillfällen då ett motionsförslag kommer tillbaka något år senare i en regeringsproposition. Sedan är det förmodligen också sant att de flesta av oss någon gång skrivit en motion som varit onödig eller utanför det som riksdagen ska besluta om.

Först som sist – rätten att skriva motioner om vad de vill måste finnas för folkvalda.

måndag 25 oktober 2010

Vinst på flyktingbarn

Sydsvenskan beskriver idag hur ett bolag gör jättevinst på flyktingbarn. Bolaget får enligt artikeln 37 000 kr om dagen oavsett om det är 0, 10 eller 20 barn på boendet. För varje barn fler än tjugo får man 1875 kr/dag. Samtidigt har man enligt artikeln dragit ned på personalen och får in 13.5 milj/år.

Om artikeln visar alla fakta är detta ett sorgligt exempel på dålig upphandling av det offentliga. Bolaget ägs förresten av kommunförbunden i Skåne och Kronoberg. Det är alltså skånska och småländska kommuner som varit smarta förhandlare gentemot Migrationsverket, dvs staten.

Inom skolan har Jan Björklund nu inlett ett arbete för att stoppa oskäliga vinster i friskolor, som drar ned på kvaliteten och på så sett gör stora vinster. Det är bra. Jag tror att det är dags att se över hur upphandling går till i många sammanhang – flyktingbarn, äldreboende, behandlingshem med mera. Det offentliga måste kunna ställa benhårda kvalitetskrav. Det är något fel om en kommun ska känna sig tvungen att alltid välja det billigaste alternativet. Det billigaste erbjudandet kan i verkligheten bli dyrt om en privat verksamhet vill tjäna snabba pengar.

Det är bra med alternativ och konkurrens, men då ska alla kort på bordet vid beslut om offentlig upphandling.

fredag 8 oktober 2010

Migration, socialförsäkringar och pensioner

Migration, socialförsäkringar och pensioner, det blir de områden jag kommer att ägna mycket tid åt även i den nyvalda riksdagen. Folkpartiets förslag till utskottsplaceringar är nu färdigt och jag får fortsätta i socialförsäkringsutskottet. Samtidigt blir jag ersättare i utbildningsutskottet och EU-nämnden. Riksdagen beslutar formellt om de nya utskottsplaceringarna på tisdag (12.10)

Det finns en hel del utmaningar att jobba med. Den omdiskuterade sjukförsäkringen är fortfarande en ständig källa till debatter. Egentligen fungerar de nya sjukskrivningsreglerna i stort sett bra och hjälper fler människor än i det gamla systemet. Men det är ändå viktigt att veta ifall några människor drabbats av inhumana beslut i vissa fall. Därför bör vi snarast göra en genomgång av hur begreppet arbetsförmåga definieras. Om det behövs ska lagtext och förordning därefter förtydligas.

Migrationsfrågorna kommer också att stå i centrum - särskilt nu när vi har fått ett riksdagsparti som i princip vill stänga gränserna och skyller alla problem på invandrarna. Vi som värnar ett öppet samhälle har en viktig uppgift att engagerat och sakligt argumentera får vår uppfattning.

Sedan kommer jag som vanligt att försöka lyfta Öresundsfrågorna som handlar om att ta bort olika former av gränskrångel mellan de nordiska länderna. Jag vill också bidra till att frågan om en förbindelse Helsingborg – Helsingör kommer högre upp på dagordningen.