fredag 29 mars 2013

Yttrandefriheten i Ecuador


Tillsammans med den svenska IPU-delegationen deltog jag före påsk i den stora IPU-församlingen (Interparlamentariska Unionen). Mötet ägde rum i Quito, och vi svenskar träffade bland annat delegationen från värdlandet, Ecuador.

Samtalet handlade om Assange och utredningen om hans misstänkta sexualbrott i Sverige. Ledamöterna från Ecuador menade att Sverige hade ett hemligt avtal om utlämningar till USA, och de menade att skyddet för yttrandefriheten gör att Assange ska ha asyl i Ecuador.

Självklart har Sverige inga invändningar mot att Assange flyttar till Ecuador, men misstankar om brott i Sverige måste utredas, och detta har väl ingenting med yttrandefrihet att göra.

I verkligheten blir däremot pressfriheten just i Ecuador allt svagare. Flera samhällskritiska journalister och tidningsägare har anklagats i rättsprocesser för bland annat ärekränkning. Presidenten Correa förbereder en lag som tydligare ska begränsa vad media får skriva om i fråga om politik. Han har också offentligt utnämnt oberoende och privata media till landets ”public enemy”.

 Vid invigningen av IPU fick vi lyssna på presidentens tal, cirka 1,5 timme. I början höll han en lågmäld ton men stegrade successivt tonfallet med kraftiga angrepp på kapitaliststater i allmänhet och USA i synnerhet.

onsdag 6 mars 2013

TV-licens för mobil?


Radiotjänst börjar nu kräva in TV-licens för innehav av mobil och surfplattor. Reglerna verkar oklara. I vissa fall kan surfplatta innebära avgiftstvång, i vissa fall inte. Snurrigt!  

Jurister i Göteborg ifrågasätter nu om Radiotjänst tolkar lagen rätt.

Hur det nu än är med reglerna och hur de ska tolkas, så är det dags att hitta ett nytt avgiftssystem som inte beror på vilka apparater man tittar på.

Radiotjänsts nya avgiftskrav kan göra att människor tappar förtroendet för Public Service. Helt uppenbart är det dags för en reformering av licenssystemet. 

Oberoende Public Service behövs för en allsidig och saklig TV och radio. Det behövs ett enkelt system där alla med inkomst betalar samma avgift via skattsedeln. Nivån på avgifterna ska fastsällas för en längre period och inte hänga ihop med skattebeslut i riksdagen.