måndag 26 augusti 2013

Skrota inte premiepensionen!


Stefan Löven (S) vill avskaffa den lilla delen fondsparande som finns i pensionssystemet, det så kallade premiepensionssparandet. Utspelet kommer överraskande, eftersom Thomas Eneroth (S) enligt Göteborgsposten nyligen sagt att premiepensionen inte ska avskaffas men minska i omfattning.

Tanken bakom premiepensionssystemet var bland annat dels att människorna själva skulle få påverka en del av sitt pensionssparande och dels att pensionssparandet skulle få glädje av vinsterna i aktieutvecklingen.  

När det nya pensionssystemet infördes var det få som anade att vi skulle ha två börskrascher inom loppet av ett decennium. Trots det står faktiskt just nu de allra flesta PPM-spararna på plus.

Jag menar att det är bra att en del av pensionskapitalet är placerat i aktier och att det är bra att pensionsspararna själva får bestämma över åtminstone en liten del av det obligatoriska sparandet. Men även om premiepensionens grunddrag håller kan det säkert behövas några förändringar i systemet.

Så mycket som 800 fonder att välja mellan kan göra systemet oöverskådligt och valsituationen komplicerad, så kanske ska man minska antalet fonder. Informationen om risker och möjligheter kan bli bättre, och ingen ska känna sig tvungen att välja. Det statliga ickevalsalternativet ska kännas tryggt för den som vill slippa fundera över fondplaceringar.

Min utgångspunkt inför förhandlingarna mellan partierna i pensionsarbetsgruppen är att premiepensionen ska vara kvar i nuvarande omfattning, men att olika justeringar och förbättringar bör diskuteras.     

 

 

lördag 24 augusti 2013

Sverige ojämlikt?



Nu har riksdagen börjat komma i gång, som vanligt flera veckor före det ”högtidliga öppnandet”, 17 september.

Häromdagen hölls en riksdagsdebatt om ojämlikheten i Sverige. Oppositionen upprepade att inkomstklyftorna stigit och fattigdomen ökat. Detta blir inte sannare bara för att det upprepas. Tvärtom har alla fått det bättre i Sverige och de inkomstskillnader som ökat ökade framför allt under Socialdemokraternas sista år vid makten.

Folkpartiets Carl B Hamilton visade i debatten dels hur felaktiga uppgifterna om klyftorna är och dels vilket dåligt mått på välfärd det innebär att endast mäta inkomstskillnader. Både Grekland och Tjeckien till exempel har mindre inkomstklyftor än Sverige, men har människorna där verkligen högre levnadsstandard?