söndag 27 oktober 2013

Skolbibliotek en nödvändig resurs


Läsförmåga är verkligen en nyckel till delaktighet i vårt samhälle. Den lilla flickan eller pojken som inte knäcker läskoden kommer hopplöst efter i skolan och i vuxenlivet.

Genom tiderna har furstar och diktatorer bränt böcker för att hindra folk från att tänka för mycket  själva. Men man kan skada kulturen även på andra sätt.  Ray Bradbury sade bland annat: ”Man behöver inte bränna böcker för att göra slut på en kultur, det räcker med att få människor att sluta läsa.

I regering och riksdag har Folkpartiet hårt drivit frågan om satsningar på lässatsningar i skolan och på biblioteken. Den nya bibliotekslagen som beslutades häromdagen i Riksdagen är ett fint exempel på det.

Den nya skollagen säger också att alla skolor ska ha skolbibliotek. Nu föreslår vi i programförslaget till Folkpartiets landsmöte att utbildade bibliotekarier ska ansvara för skolbiblioteken, hjälpa och uppmuntra barnen till läsning. Jag tycker det är en mycket god tanke att biblioteket inte bara ska vara ett obemannat lager för böcker.