onsdag 21 maj 2014

Kulturfrågor i EU-valet


I Sydsvenskan ställs frågan om hur kulturpolitiken påverkas av valet till EU-parlamentet. Jasenko Selimovic (FP) svarar bland annat att ”Vår framtid är beroende av människor i andra EU-länder. Men om dem kan vi för lite.”

Kulturellt utbyte handlar bland annat om att lära sig mer om varandra. Ett sätt kan vara samarbete mellan de stora public service-bolagen för TV och radio, så att vi får mer kunskap om nyheter, film, litteratur och konst i olika EU-länder. Vi borde ha utbyggt samarbete mellan public service-bolagen och mycket gärna, som Jasenko Selimovic föreslagit, ett nytt europeiskt publicservice-bolag för nyheter och kultur från hela EU.

Det är just gränsöverskridande samarbete som vi liberaler vill se förverkligat i EU:s kulturpolitik. Däremot är vi inte intresserade av att lägga in stora allmänna poster med kulturpengar i EU-budgeten. De rent ekonomiska och praktiska kulturbesluten ska ligga nationellt.

 Det finns andra utmaningar i kulturpolitiken och EU. Upphovsrätten är nog den av EU-frågorna som berör flest kulturskapare - författare, musiker bildkonstnärer med flera. Det är en viktig kulturfråga att göra så att det finns goda möjligheter att sprida sin kultur och leva av sitt skapande, inte bara i Sverige utan på hela EU:s inre marknad.

Den fria rörligheten i EU måste garanteras och får inte begränsas, som både vänster- och högerextremister vill. Tack vare den fria rörligheten ökar möjligheterna för kulturutbyte och för att vi alla i EU lär oss mera om varandra.

måndag 5 maj 2014

Kultur engagerar och lyfter

De senaste veckorna har jag varit på många kulturdebatter – i Kulturmagasinet, Sundsvall, i Riksdagsbiblioteket på Kulturnatten, i Halmstad för debatt om biblioteken och på den liberala Kulturföreningen Blåklintens stora kulturdebatt i Göteborg.  

Genomgående imponeras jag av hur många människor det finns som är kulturengagerade och vilka ideella insatser som många är beredda att göra. Kultur är mycket - studiecirkeln, konserten, filmpremiären och kulturskolornas musikutbildning.

När jag var med Kulturutskottet i Paris nyligen slogs jag av vilken stark ställning kulturen har i Frankrike. Det handlar om traditionell kultur, men också om kulturhus med målning, dans och musik för ungdomar. Några stora budgetnedskärningar i finanskrisens spår har det enligt uppgift inte varit tal om.

Även i Sverige har vi brutit en nedåtgående trend och börjat uppvärdera kulturen. Den utvecklingen måste fortsätta. Det kommer alltid att finnas olika åsikter om hur kultur ska finansieras, men det är viktigt att vi är många som är överens om att kultur är ett kärnområde inom politiken.