lördag 10 oktober 2009

Burka är olämplig i många sammanhang

Sakine Madon skriver i Expressen om att burka och niqab på minderåriga flickor i grundskolan borde förbjudas. På många sätt kan jag sympatisera med den tanken – för barnens skull.

För mig är det självklart att det måste finnas en massa sammanhang där heltäckande kläder inte kan tillåtas – skolor, utbildningar och arbetsplatser, till exempel inom vård- och serviceyrken. Att kläder som är opraktiska eller olämpliga inte tillåts har inte med diskriminering att göra. Därför är frågan för mig inte om burka och niqab ibland ska kunna förbjudas utan när och i vilka sammanhang. Till exempel grundskolan är ett exempel på en mycket olämplig miljö att bära heltäckande kläder i.

En vuxen människa kan naturligtvis klä sig i princip hur som helst, när hon är ute och går, och lagen ska inte reglera det. När det gäller barn är frågan svår. Det kan kallas psykisk barnmisshandel, när föräldrar tvingar unga flickor att gå i heltäckande klädsel, eftersom flickorna stängs ute från massor av aktiviteter, som andra ungdomar deltar i. Å andra sidan kan man säga att unga flickor själva får bestämma sin klädsel, och frågan blir då om de i verkligheten bestämmer själva.

Det behövs en seriös diskussion utan övertoner om vad som eventuellt ska förbjudas i allmän lag, när det gäller klädedräkt och barn. Men det borde inte råda någon tvekan om att arbetsgivare och skolor ska kunna förbjuda heltäckande klädsel om den är olämplig i den dagliga verksamheten.

6 kommentarer:

  1. Men snälla människa, hur resonerar du! Alla opraktiska plagg ska förbjudas. Låt din hjärna vandra utanför Sveriges gränser o se...oj...hela arabvärlden fungerar ju med sådan klädsel!!! Deras kvinnor arbetar och studerar.

    Svenska folket är sånna hycklare....först hatar man islam och slöja. Sen åker man utomlands till ett arabland o tycker det är sååå spännande med denna religion o slöja, för det är ju trots allt ett arabland.

    Ni är så hjärntvättade av alla fördomar så ni kommer aldrig ur dem. Sverige och fördomarna lever verkligen kvar på stenåldern!

    SvaraRadera
  2. Och har du en aning om varför dessa muslimska kvinnor bär slöja? De bär den för att upprätthålla en hög moral i samhället. Så ska de behöva förklara sig inför ett folk som har rätt att ha sex med djur och att gå ute nakna?

    SvaraRadera
  3. Och vad gäller barnen som vill bära slöja, ja det finns barn som vill det! Detta för att de vill efterlikna sina egna föräldrar o gå i deras och islams fotspår. För de vet vilken hög moral, ära o heder en muslimsk kvinna besitter. Ska de förbjudas från att få ta del av den?

    Bara för att det finns några som blir förtryckta innebär det inte att alla är det, och detta förtryck har inget med Islam att göra. Och skulle man förbjuda allt som vissa blir förtryckta av så skulle tex alkohol, mode, media etc förbjudas.

    Ta och läs lite så att du får kunskap om denna religion. Svälj inte allt vad media matar dig! Du sitter ju trots allt i riksdagen och någon kunskap måste man kunna få begära av dig!

    SvaraRadera
  4. Vart och ett land har sin tro sin religion.
    Oavsett vad man har för tro kommer från ett annat land. Får man ta seden dit man kommer.

    Alltså det ska och måste förbjudas burka, vem som helst kan ju komma i en burka. Det går inte att veta om det är samma person som ett exempel, kommer till skolan varje dag, det kan ju vara en moster, eller en mamma, istället för flickan som går i skolan. Vill man absolut bära burka, ja då återstår inget annat än att flytta tillbaka till sitt hemland.

    Vi här i Sverige kan inte gå med på vad som helst, det får finnas regler, det är att inte bära en burka, huvudbonad, kan vi acceptera, man ska kunna se vem personen är.

    Så till sist, varför ska enbart kvinnor bära burka? de kan ha en hög moral även utan burka.

    Det är väl deras män som förbjuder sina fruar gå utan burka. Mannen bär inte burka, de vill inte att deras fruar ska kunna ses utav andra män.

    För att vi i Sverige vill förbjuda burka, slöja då personen inte går att identifiera.

    Här i Sverige lever vi fritt, oavsett tro, kan klä oss som vi vill, men där ingår inte att klä sig i en burka, det är att gömma sig, där går gränsen.

    Är inte rasisthatare, tvärtom. Nej till Burka, i Sverige.

    SvaraRadera
  5. Den sekulära staten garanterar allas rätt till likabehandling. Men en grundläggande förutsättning är att statliga och offentliga institutioner, såsom skola och vård, förhåller sig neutrala till politiska och religiösa idesystem för att kunna åtnjuta allmänhetens tillit och förtroende.

    Utöver de rent praktiska problem som Burka och Niqab för med sig i kommunikationen mellan lärare och elev, där kroppsspråk och ansiktsuttryck är en väsentlig del av pedagogiken, så har skolan också en uppgift att fostra självständiga individer som kan fatta egna beslut angående karriärval och livsstil.

    SvaraRadera
  6. Det är nödvändigt att stoppa religionens intåg i det offentliga rummet. Vilket förtroende skulle människor egentligen få för en poliskår som bevakar propalestinska demónstrationer med en judisk kippa på huvudet, eller Niqabklädda poliser som skyddar judiska barndaghem?

    SvaraRadera