onsdag 24 februari 2010

Nya sjukförsäkringen hjälper människor tillbaka

I dagens Sydsvenskan finns det en utförlig artikel om den nya sjukförsäkringen. Med bilder visas den nya rehabiliteringskedjan på ett pedagogiskt sätt för läsaren. Men tre saker kommer inte fram tillräckligt tydligt. A) Ett antal människor med allvarlig sjukdom får sjukpeng i obegränsad tid, B) Många människor får förlängd sjukpeng efter 12 månader C) De allra flesta som efter nyåret erbjuds arbetsintroduktion har varit sjukskrivna i 2,5 år (inte 12 mån.)

Efter 2.5 år erbjuds arbetsintroduktion under tre månader i en omfattning som individen orkar med. Om det visar sig att personen saknar arbetsförmåga kan han/hon gå tillbaka till sjukskrivningen eller bli förtidspensionerad (sjukersättning).

Allt tyder på att de flesta människor har glädje av ett system som vill hjälpa dem tillbaka i stället för att sortera ut dem till livslång passivitet utanför arbetslivet. . Sedan de nya reglerna infördes har sjukskrivningarna minskat från 200 000/år till 100 000/år och antalet förtidspensionärer har minskat med 55 000 personer.

År 2006 var det viktigt och bråttom med att göra en insats för att stoppa utsorteringen av människor, som förlorat fotfästet i arbetslivet. 140 personer om dagen förtidspensionerades. Därför reformerade Alliansen sjukförsäkringen så snabbt som möjligt. Några detaljer i reformen har fått rättas till, men det hade verkligen inte varit bättre att vänta. Tvärtom – att inte göra något åt den katastrofala situationen hade varit oförlåtligt.

2 kommentarer:

  1. Vad gör man för att rätta till problemet med inkompetent vård?

    Känner till en person som varit sjuksskriven länge för diverse psykiska problem. Hade personen fått vård med kvalitet med en gång så hade förmodligen personen aldrig behövt vara sjuskriven.

    Första psykologen hade hon i 6 år med regelbundna möten. Psykologen gjorde närmanden, kramades mm. Inte lätt och förstå för en ung tjej att man kanske inte gör så som psykolog.

    Psykologen byggde däremot upp ett förtroende och hon tyckte det var skönt och prata men mycket hjälp blev det inte...

    Nästa psykolog har alkoholproblem, lovar än det ena och en det andra. Är sjuskriven minst varannan gång hon skall på besök. Svår och nå mm.

    Nu är försäkringskassan på henne att hon skall ut i arbetslivet, med tanke på att hon varit borta under så många år och de psykiska problemen växt sig så starka så har hon ibland svårt och ens våga handla i affären.

    Försäkringskassan får inte tag på hennes alkoholiserade psykolog och så vidare.

    Skall detta fungera måste man jobba från flera håll, inte enbart sätta fokus på de som är sjukskrivna.

    SvaraRadera
  2. Hje!
    Finns det någon uppgift om hur många lärare som är långtidssjukskrivna alternativt förtidspensionerade?
    Mvh Kristina

    SvaraRadera