torsdag 29 mars 2012

Vilken internationell fråga ska prioriteras?

Den frågan väcker debatt på den interparlamentariska kongressen i Kampala.

I morgon flyger jag med den svenska riksdagens IPU-delegation till Kampala i Uganda. Interparlamentariska Unionen har sin årliga stora kongress där. Cirka 150 länder representeras och man tar upp olika ämnen och kompromissar fram resolutioner, som skickas till FN, som i sin tur kan ta upp dem till behandling.

Vid varje kongress formuleras ett uttalande, ett ”emergency item” – om någon aktuell, allvarlig fråga . I år föreligger hittills två förslag, ett från Kanada och ett från Syrien. Kanada föreslår att inbördeskriget i Syrien lyfts till att bli ett ”emergency item” medan Syrien föreslår att Israels ockupation av syriska Golan ska lyftas fram som huvudfråga.

Under kongressen pågår utskottsarbete. Jag själv arbetar i utskottet för fred och internationell säkerhet. I år är uppgiften att formulera erfarenheter och visioner med anledning av den arabiska vården.

tisdag 6 mars 2012

Ta med pensionen utomlands?

I dagarna går heta diskussioner om nittiosexåriga Evas rätt att få garantipension utbetalad till Thailand, dit hon flyttat. Nog känns det hårt att en gammal människa efter en tid i Thailand plötsligt får sin kanske enda inkomst stoppad

Min första reaktion är att det verkligen är sorgligt att en person inte nås av tydlig information om reglerna, innan hon flyttar. Garantipension får man ju bara ta med sig till EU/ESS samt till Kanada, som Sverige har avtal med.

Det vore naturligtvis bra om man kunde ta med sin garantipension till flera länder, men det är inte så enkelt som man kan tro att genomföra. Den allmänna pensionen, som människor tjänat in till, får man redan i dag ta med sig över hela världen. Men garantipensionen betalas ut som en garanti till trygghet för dem som bott i Sverige men inte betalat in tillräckligt till sin pension. Därför måste det till exempel vara klart att myndigheterna får information om eventuella andra bidrag eller pensioner, och ett sådant avtal om samordning har Sverige med EU och med Kanada.

Jag tycker verkligen det är dags att Sverige försöker komma överens med flera länder om avtal som gör att man kan ta med sig garantipensionen.