söndag 13 september 2009

Myrdal och massmorden

Peter Wolodarski skriver om utställningen på Forum för levande historia och ställer frågan om varför Myrdal och så många andra svenskar kunde blunda för koncentrationsläger och massavrättningar i bland annat Kambodja. Frågan är viktig och berättigad. I dag hörs från olika håll kritik mot utställningen och filmen som visas där om Jan Myrdals besök hos Pol Pot. Myrdal skrev själv häromdagen i Expressen och hans artikel handlade uteslutande om att en statlig myndighet inte borde ägna sig åt att göra sådana filmer. Myrdal berörde i artikeln inte med ett ord sin roll, som medlöpare och försvarare av massmord, när han på sjuttiotalet så ensidigt positivt beskrev Kampuchea och andra diktaturer.

Den intressanta utställningen på Forum för levande historia ställer frågor om hur svenskar kunde besöka Kambodja utan att förstå eller ens ana att koncentrationsläger och massmord utplånade 20 procent av befolkningen. Om motsvarande frågor hade ställts om svenskar som försvarade nazismen hade de flesta med rätta tyckt att gamla nazister har all anledning att skämmas. Men av någon anledning tycks många människor ha större förståelse för kommunistiska än för nazistiska avrättningar.

2 kommentarer:

  1. Folkpartisten Hadar Cars åkte till Indonesien och gratulerade massmördaren Suharto för att han utrotat en miljon kommunister 1965-66. Samt att han var redo att leverea vapen till Indonesien för att landet massmördat på Östtimor där en tredjedel av befolkningen utrotades bla med hjälp av svenska vapen. Dags att ta upp liberalismens folkmord mot mänskligheten.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att inte minst våra skolor behöver en levande diskussion om vad mänskliga rättigheter är och vilka brott som i olika sammanhang begåtts mot dessa rättigheter. Det står också i läroplanen att skolan ska utgå från värderingar om demokrati och respekt för människor. I arbetet med dessa frågor är det naturligtvis viktigt att särskilt belysa 1900-talets två stora totalitära ideologier –nazismen/fascismen och kommunismen. Regimer som sagt sig utgå från dessa läror har undantagslöst varit diktaturer.

    SvaraRadera