måndag 25 oktober 2010

Vinst på flyktingbarn

Sydsvenskan beskriver idag hur ett bolag gör jättevinst på flyktingbarn. Bolaget får enligt artikeln 37 000 kr om dagen oavsett om det är 0, 10 eller 20 barn på boendet. För varje barn fler än tjugo får man 1875 kr/dag. Samtidigt har man enligt artikeln dragit ned på personalen och får in 13.5 milj/år.

Om artikeln visar alla fakta är detta ett sorgligt exempel på dålig upphandling av det offentliga. Bolaget ägs förresten av kommunförbunden i Skåne och Kronoberg. Det är alltså skånska och småländska kommuner som varit smarta förhandlare gentemot Migrationsverket, dvs staten.

Inom skolan har Jan Björklund nu inlett ett arbete för att stoppa oskäliga vinster i friskolor, som drar ned på kvaliteten och på så sett gör stora vinster. Det är bra. Jag tror att det är dags att se över hur upphandling går till i många sammanhang – flyktingbarn, äldreboende, behandlingshem med mera. Det offentliga måste kunna ställa benhårda kvalitetskrav. Det är något fel om en kommun ska känna sig tvungen att alltid välja det billigaste alternativet. Det billigaste erbjudandet kan i verkligheten bli dyrt om en privat verksamhet vill tjäna snabba pengar.

Det är bra med alternativ och konkurrens, men då ska alla kort på bordet vid beslut om offentlig upphandling.

2 kommentarer:

  1. Det är verkligen ett bottennapp när flyktingbarn ses som en handelsvara.
    Kolla gärna in Folkpartiet Norrköpings blogg (folkpartietnorrköping.blogspot.com).

    SvaraRadera