onsdag 18 januari 2012

Nu stängs Dag Hammarskjölds Backåkra

Visst är det en nationell skandal att Hammarskjöldsmuseet i Backåkra stängs. Dag Hammarskjöld förordade i sitt testamente att Backåkra skulle tillfalla Svenska Turistföreningen (STF), som nu inte har råd att sköta verksamheten längre.
Dag Hammarskjöld är en av vår historias viktigaste och största personer. FN-administrationen blev under hans tid en egen maktfaktor med egna fredsbevakade styrkor. Mindre länders rättigheter stärktes. Det finns verkligen anledning att fundera över hur vi vårdar minnet av generalsekreteraren femtioett år efter att flygplanet med honom störtade i Endola.

Jag har flera gånger motionerat i riksdagen om att Sverige borde ha ett levande museum över en av sina mest kända medborgare. Ett sådant museum skulle samtidigt visa FN:s historia och Sveriges roll i FN genom tiderna. En naturlig plats för detta är just Österlen där Dag Hammarskjölds gård Backåkra ligger. Därför skulle det vara naturligt att överlåta fastigheten till Statens Fastighetsverk, som ju har ansvar för att förvalta kulturarv.

Nu blir det inte utveckling men avveckling av det Hammarskjöldminne som finns. Regeringen borde genom Kulturdepartementet agera för att Sverige ska få ett FN-museum i Dag Hammarskjölds Backåkra. Det är han och FN värda.

6 kommentarer:

  1. Gläder mig att du har motionerat i ärendet.
    Men hur har Carl Bildt & Co röstat ?
    Vad jag förstår är det bara Laila Freiwalds och Jan Eliasson som stöttat gården aktivt som ministrar.

    SvaraRadera
  2. Ulf!
    Har skrivit ett mail precis och fann nu din blogg!
    Jag håller med dig till 100%. Problemet är ju att STF tömde den restaurationsfond som Dag Hammarskjöld i sitt testamente avsatt.Redan vid renoveringen 1962 tog de pengarna slut.
    Eftersom DH testamenterade gården till Svenska Turistföreningen och de godkände testamentet (innan han dog t.o.m)har de naturligtvis ett ansvar och det de nu vill är att göra en s.k permutation (ändring i testamentet).
    Bortsett från allt detta så borde det finnas andra krafter att få en förändring till stånd.
    Läs mitt mail och återkom gärna.
    Hälsningar Karin Erlandsson

    SvaraRadera
  3. Håller med om att många borde ta sitt ansvar - STF. Svenska Akademeien, Region Skåne med flera. På riksnivå är det i första hand viktigt att kulturdepartementet inser sitt ansvar för minnet av Hammarskjöld.

    SvaraRadera
  4. Jag har skrivit ett upprop med dina goda formuleringar och Svenska FN-förbundet ställer sig bakom det; såväl ordf. Aleksander Gabelic som generalsekr. Linda Nordin Thorslund skriver under tillsammans med mig. Inte bara STF, Svenska Akademien, Kulturdepartementet och Statens Boverk utan även Region Skåne och de närliggande kommunerna kommer att få påminnelser om hur de handskas med den enda plats Dag Hammarskjöld ägde och valt att leva på i Sverige. Att vi i FN Ystad-Österlen dessutom är husvilla gör mig bara ännu ilsknare!
    Din gamla vän från Ystad
    Marie-Louise Wentzel

    SvaraRadera
  5. Vill här nu bara säga att jag helt stödjer min FN-vän Marie-Louise i hennes argumentation !! Stödjer naturligtvis också dig Ulf Nilsson. Kämpa på! Vi här i Ystad-Österlen FN-förening gör vad vi kan. Alltig vore en skandal om Backåra helt lade ner. Vad skulle resten av världen säga om oss då?! Kulturskändare - skulle de nog säga, och det måste vi förhindra.

    Ulf Helgesson, Ystad-Österlen FN-förening

    SvaraRadera
  6. Therese Svensson6 mars 2012 kl. 15:18

    Jag tror att det Backåkra behöver är en eldsjäl som är kunnig inom Dag Hammarskjölds gärningar inom både konst, litteratur och diplomati, och som dessutom har en entrepenöranda att förvalta dessa. Det verkar inte som om inlägg i tidningar och motioner i riksdagen hjälper. Det krävs agerande och möjligtvis ideella krafter, åtminstone i början. Sen måste nog testamentet ändras..

    SvaraRadera