fredag 29 mars 2013

Yttrandefriheten i Ecuador


Tillsammans med den svenska IPU-delegationen deltog jag före påsk i den stora IPU-församlingen (Interparlamentariska Unionen). Mötet ägde rum i Quito, och vi svenskar träffade bland annat delegationen från värdlandet, Ecuador.

Samtalet handlade om Assange och utredningen om hans misstänkta sexualbrott i Sverige. Ledamöterna från Ecuador menade att Sverige hade ett hemligt avtal om utlämningar till USA, och de menade att skyddet för yttrandefriheten gör att Assange ska ha asyl i Ecuador.

Självklart har Sverige inga invändningar mot att Assange flyttar till Ecuador, men misstankar om brott i Sverige måste utredas, och detta har väl ingenting med yttrandefrihet att göra.

I verkligheten blir däremot pressfriheten just i Ecuador allt svagare. Flera samhällskritiska journalister och tidningsägare har anklagats i rättsprocesser för bland annat ärekränkning. Presidenten Correa förbereder en lag som tydligare ska begränsa vad media får skriva om i fråga om politik. Han har också offentligt utnämnt oberoende och privata media till landets ”public enemy”.

 Vid invigningen av IPU fick vi lyssna på presidentens tal, cirka 1,5 timme. I början höll han en lågmäld ton men stegrade successivt tonfallet med kraftiga angrepp på kapitaliststater i allmänhet och USA i synnerhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar