I går deltog jag i en riksdagsdebatt om asylpolitiken. Med anledning av en interpellation från Bodil Ceballos (mp) till migrationsministern debatterades situationen för återvändande kristna irakier.
Det har varit många attacker mot kristna och deras kyrkor de senaste veckorna i Irak. Samtidigt kommer rapporter om att myndigheterna försöker öka säkerheten för alla medborgare och att myndigheterna inte stöder angreppen mot kristna.
Ett antal kristna som utvisats från Sverige har nu flytt från Irak igen. Vi har fått rapporter via bl a Ekot att kristna som utvisats från Sverige nästan omedelbart blivit utsatta för förföljelser.
Det mänskliga lidandet på många håll i Irak känns fruktansvärt att läsa om. Detta ställer frågan om utvisningarna från Sverige varit i enlighet med andemeningen i internationella konventioner. Sverige är i och för sig inte ansvarigt för allt som kan drabba en människa som mot sin vilja blir utvisad till sitt hemland. Det finns många länder som är mera otrygga än Sverige och garantier för säkerhet kan aldrig finnas. Men likväl – om det är uppenbart att en individ har välgrundad anledning att frukta för liv och hälsa, då ska den personen inte behöva flytta mot sin vilja. Frågan är alltså om svenska myndigheterna borde ha haft kunskap om vad som väntade en del av dem som återvänt.
Därför föreslog jag i gårdagens riksdagsdebatt att Sverige utarbetar bättre rutiner för att följa upp och skaffa en bild av vad som händer med människor som återvänder mot sin vilja. Har Sverige i olika fall gjort en riktig bedömning och om inte - varför? Sedan måste vi också vara öppna för förändringar om vi konstaterar att rutinerna är otillräckliga.
Glädjande nog öppnade migrationsministern för ett sådant arbete, när han i debatten föreslog ökat samarbete med externa organisationer, som Röda Korset eller UNHCR för att skaffa information om miljön som återvändande kommer till.
Svensk migrationspolitik ska bygga på humana värden där asylrätten värnas. Då måste vi också garantera att människor inte skickas tillbaka till förföljelse.
Medverkan i SR ekot om attacked via personsökare
2 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar