onsdag 24 november 2010

Forsätt förbättra sjukföräkringen

Den nya sjukförsäkringen har hjälpt många människor att snabbt få rehabilitering och stöd. Allt fler människor hittar nu en väg tillbaka. Men reformen har inte varit perfekt. Från Folkpartiets sida har vi drivit att vi måste se över de fall som verkar orimliga och ta reda på om det är Försäkringskassan som gjort misstag eller om lagstiftningen bör förtydligas. Därför är det glädjande att alla Allianspartier är överens om att vi nu ska se över och förbättra delar av sjukförsäkringen. Det arbetet ska börja omedelbart.








5 kommentarer:

  1. tips

    Tittar på de tidigare remiss svar som skickades in under 2008.

    SvaraRadera
  2. Bra att ni se över de onödiga negativa konsekvenser av sjukförsäkringsreformen.


    Jag ser denna reform som en gigantisk experiment med sjuka och skadad som labb råttor. Vid årsskiftet 2009-10 var ingenting på plats ingen visste vilka rättigheter de sjuka hade. Ingen verkan FK eller AF visste vad som skulle gäller.
    Mitt i allt detta blev jag utförsäkrad i strid mot vad alla mina läkare och specialister lämnade som utlåtande till FK. Dessutom råkade jag ramla och bröt knäet. På akuten skrev kirurgen “sjukintyg” på 100% i 3 månader. Annars riskerade jag men dvs halta för levet. Mina “vanliga” läkare “sjukskrev mig 50% iom jag hade lyckas jobba mig tillbaks till 50%. Trots jag var “sjukskriven” på 150% blev jag utförsäkrad och fattigare varje dag som gick. Jag fick absolut inte trampa på knäet, gipsade ben uppe i luften tillbringade i en ny fattigdom i 3 månader. Förlorade också avtalsförsäkring pga utförsäkring och en tidigare skada pga arbetsolycka.
    Jag vill påstå att denna behandling mot mig och många sjuka och skada är i alla högsta grad inhuman!
    Det “bör” fungera mellan FK och primär vård det “bör” funka mellan FK och AF, Fk “bör” ta vara på de sjuka bästa m.m.

    Regering har “sparat” ca 60 miljarder kronor på de försämringar i sjukförsäkringar. Sjuka och skadad tvingas leva av sina föräldrar, sin sambo, sina vänner och säljer allt man äger för att till slut söka försörjning hos socialen. Bara för att man har skadat sig eller råkat ut för sjukdom och förlorat delar eller hela sin arbetsförmåga.
    Jag upprepar de flest vill jobba behöver behöver inte piskan och ekonomisk press på sig för att göra rätt för sig. Rehabskedjan har många döpt om till utförsäkringskedjan pga det finns igen rehabilitering koppad till kedjan. Förvisso finns det kanske några 100tals personer som har fått hjälp men det har kostat alldeles för mycket för alldeles för många sjuka och skadad.

    Jag fortsätter tack vara vänner/släktningar att överklaga hos förvaltningsdomstolen och det är klart att jag hoppas att få rätt där annars tvingas jag att överklaga hos kammarrätten. Rättshjälp finns inte heller för oss som är sjuka och skadad.

    Jag har väldig svårt att förstå att någon som har sett de orimliga konsekvenser som har drabbat sjuka och skadad kan överhuvudtaget försvara denna nya reform.

    1.Vore bra att sjuka och skadad som tvingas överklaga via Förvältningsdomstolen och Kammarätten skulle kunna söka rättshjälp.

    2. jag råkade ut för olycksfall i arbete och vid utförsäkring förlora också alla avtals försäkring. Detta bör man se över för de sjuka och skadad som förlorat delar av sin arbetsförmåga.

    3. Utförsäkra inte sjuka och skadad innan man ha fått rehabilitering

    4. Tvinga FK att ta värdera resultat av de FMU utredningar som de beställer gällande arbetsförmåga

    5. det är viktig att lagstiftning skrevs så man ta vara på sjuka och skadads rättigheter ingen som råkar ut för en olycka eller bli sjuk skall behöver uppleva sig rättslös

    6 Tvinga FK att lyssnar på medicinska experter, läkare och specialister som kan mest om konsekvenser av sjukdom och olyckar

    7. Det förefaller vara en konstig rättsförhållande gällande sk FMR hos FK. Man kan inte hans/hennes ord verkar var skriven i sten. Han/hon är inte fristående/neutrallt mitt emot FK. Är FMR en medicinsk läkare anställda hos FK? Varför är FMRs tolkning den ena tolkning som gäller. Varför ta inte FK hänsyn till de medicinska läkare eller experter som behandlar den skadad eller sjuka?

    8 Ingen skall bli utförsäkrad om man råka ut för en nysjukdom eller skada eller hur?

    mvh
    KC

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Jag kan säga för egen del att i detta val kostade folkpartiets nära bindning till moderaterna (nya eller inte) åtminstone min röst. Å andra sidan avstod jag från att rösta på huvudalternativet Miljöpartiet också, på grund av dess nära bindning till Vänsterpartiet.

    Utförsäljning och uppstyckning av kommunal och statlig verksamhet var jag lite kritisk till från första början, och nu måste jag medge att den socialistiska oppositionens kritik varit helt korrekt. De idéer och motiv som presenterades lät helt annorlunda i mina öron, med tal om t.ex. personalkooperativ, än hur förverkligandet sedan genomfördes med storföretag som köpare och skandalösa underpriser.

    Fyrpartiregeringens förtjusning i snabba enmansutredningar, och ointresse för avgivna remissvar, bäddade för "olycksfall" som sjukförsäkringsreformen. Man skulle gärna vilja tro på regeringspartierna när de säger "att detta inte var avsiktligt" men det är inte så lätt.

    Regeringen kan tacka andra faktorer än egna förtjänster för att den politiska oppositionen är svag.

    Resultatet blir besvärande:
    Klyftan mellan väljare och valda växer, och föraktet mot massmedia och politiker tilltar. Därmed också det demokratiska systemets legitimitet, men vi sätter också medborgarnas långsiktiga beredskap att betala skatter i fara.

    Vi ska också komma ihåg att sjukförsäkringsreformen har effekter som drabbar långt fler än de utförsäkrade. Talar man med tjänstemän i socialsektorn, eller med läkare, så ter det sig uppenbart att en kraftig uppstramning har skett, utan att uppmärksammas av massmedia eller den offentliga debatten. Det är, jämte utbildningsväsendet, välfärdsstatens själv kärna det handlar om här.

    Frågan om sjukförsäkringsschabblet ser jag därför som något av en ödesfråga för landet, och att detta inte verkar nå fram till riksdagen, det skrämmer skiten ur mig.

    SvaraRadera
  5. Det sägs att Alliansen och Folkpartiet förlorade röster på debatten om sjukförsäkringen. Det är förmodligen sant. Det är förmodligen också sant att sjukförsäkringesreformen kommer att räknas som en bra och viktig social reform i framtiden, kanske en av de viktigaste under 2000-talets första år.

    Sjukskrivningstiderna har förkortats ordentligt. Allt fler människor hittar en väg tillbaka. I den nya försäkringen finns tidsgränser för när arbetsförmågan ska prövas. Efter tre, sex och tolv månader sker prövning av arbetsförmågan och avstämning av gjorda rehabiliteringsinsatser. Efter 2,5 års sjukskrivning förs de flesta över till en individuellt anpassad arbetsintroduktion. På så sätt fortsätter inte sjuskrivningen utan att myndigheter, arbetsgivare och den enskilde reflekterar över hur vägar tillbaka kan se ut.

    Men reformen har onekligen också haft problem. Från Folkpartiets sida har vi drivit att vi måste se över de fall där människor tycks ha kommit i kläm och få en bild av om det är Försäkringskassan som gjort misstag eller om lagstiftningen bör förtydligas. Alla Allianspartier och nye socialförsäkringsministern, Ulf Kristersson, är överens om att vi nu ska se över och förbättra delar av sjukförsäkringen. Vi är också lika överens om att inte gå tillbaka till den gamla dåliga försäkringen.

    Bland annat är det nu viktigt att se över om för sjuka människor har hänvisats till arbetsmarknadspolitiken, och även frågan om rimliga lösningar för deltidssjuka måste diskuteras. Själv har jag sparat en hel del exempel på ärenden som kan vara viktiga för departementet att titta närmare på. En fråga som ärviktig för mig och Folkpartiet, är frågan om hur ersättningssystemen ska se ut vid övergång från Försäkringskassan till Arbetslivsintroduktionen. Folkpartiet vill inte att den ekonomiska situationen för den sjuke ska försämras vid övergång från FK till AF. Oro för ekonomin ska inte ta all energi från rehabiliteringsprocessen. Det är också viktigt att poängtera att dessa förbättringar av sjukförsäkringsreformen handlar om justeringar och är långt ifrån ett underkännande av reformens grundläggande principer.

    Vi får inte glömma hur verkligheten såg ut, innan Alliansen genomförde sina reformer av sjukförsäkring och rehabilitering. Nu gäller det att gå vidare, utveckla sjukförsäkringen och rätta till brister som fortfarande kan finnas.

    SvaraRadera