lördag 20 november 2010

Skåne förlorar på dåligt skatteavtal

Det måste vara något fel när många boende i en kommun utnyttjar skola och social omsorg men samtidigt inte betalar skatt till kommunen. Så är det i gränskommunerna mellan Sverige och Danmark. I andra gränskommuner vid gränsen till Norge eller Finland betalar människorna skatt där de bor men inte där de jobbar.

Allt sedan den socialdemokratiska regeringen gick med på skatteavtalet med Danmark har skånska kommuner förlorat skatteinkomster till Danmark. Både den förra regeringen och den nuvarande verkar ha underskattat det här problemet. Sydsvenskan skriver i dag om en aktuell rapport från Riksrevisionen som visar att regeringen inte gjort en ordentlig analys av problemen. I går skrev Kvällsposten att "Kritiken måste bli en väckarklockssignal."

Själv har jag så sent som i oktober skrivit en motion om att skatteavtalet mellan Sverige och Danmark måste omförhandlas. Det har jag och andra gjort några gånger tidigare också, både under den socialdemokratiska regeringen och under Alliansregeringen. Nu ska det bli spännande att se om de nya uppgifterna påverkar regeringens syn på det olyckliga skatteavtalet med Danmark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar