I går och i dag har jag besökt några skånska vingårdar. Liselott Hagberg (FP), Christer Nylander (FP) och jag besökte Sandskogens vingård i Löddeköpinge, Sandåkra Vingård i Abbekås och Kiviks Musteri AB i Kivik (Åkessons). Det var spännande att få veta lite om praktiska möjligheter och svårigheter med att odla vin i det svenska klimatet. Det var också spännande att höra om möjligheter för upplevelseturism, som skulle göra södra Sverige ännu intressantare för turister,
Det finns i Sverige och på andr håll ett ökat intresse för att höja kvaliteten på mat och dryck till fest och till vardags. Det märker vi på alla TV-program och alla tidningsartiklar om mat och vin. Den kulinariska upplevelseturismen växer. Naturligtvis skulle många turister uppskatta att också kunna få köpa med sig ett smakprov av det vin man fått information om och eventuellt fått smaka.
En del vingårdar i södra Sverige anordnar studiebesök och en del har tillstånd att arrangera vinprovning. Jag uppfattade hos våra värdar att de har ett genuint intresse för mat- och vinkultur. En framtida vinförsäljning skulle endast kunna ske i så liten omfattning att den inte skulle ge större inkomster men däremot bidra till en helhetsupplevelse. Även en stor vinproducent som Åkesson har en ytterst liten tillverkning av vin jämfört med de stora utländska producenterna och jämfört med sprittillverkarna.
Vingårdarna väcker kanske intresse framför allt hos turister från Norden och norra Europa. Men även vinintresserade turister från Medelhavet skulle kunna tycka att det är lite spännande och exotiskt med vinodling i det kalla Norden.
Jag förstår inte rädslan för att en reglerad gårdsförsäljning av vin skulle urholka den svenska alkoholpolitiken. Vem reser ut till en gård för att köpa en flaska dyrt vin om det bara är alkohol och berusning man är ute efter? Det enda argumentet som väger tungt tycker jag är hotet om att EU-reglerna skulle tvinga oss att avskaffa Systembolagets monopol på grund av gårdsförsäljningen. Därför är det viktigt att utgångspunkten är att Systembolaget ska vara kvar. Gårdsförsäljningen skulle endast gälla lokalt odlade produkter i begränsad omfattning. Gårdarna ska inte bli några försäljningsställen men ska kunna erbjuda vin som en liten del i det besökspaket de erbjuder turister.
Det borde inte vara omöjligt att formulera en lag om gårdsförsäljning som går att förena juridiskt med bevarande av systembolaget. En sådan lag skulle bygga på att försäljning endast fick ske av lokalt odlade produkter och i begränsat antal.
Medverkan i SR ekot om attacked via personsökare
2 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar