torsdag 10 maj 2012

Onödigt beslut om sjukförsäkringen

Igår fattade riksdagen ett ganska luddigt beslut. Sverigedemokraterna och de rödgröna partierna enades om att ändra en formulering i lagen om sjukförsäkringen. Det handlar om prövningen mot arbetsmarknaden som Försäkringskassan ska göra efter 180 dagars sjukskrivning.

Enligt riksdagsbeslutet ska framöver en sjukskriven persons arbetsförmåga prövas mot ”normalt förekommande arbeten” i stället för mot ”den reguljära arbetsmarknaden” som det heter idag. Det är svårt för vem som helst att förstå skillnaden mellan de här begreppen och även till exempel Försäkringskassan menar att skillnaden har en mycket begränsad betydelse. Därför kommer den nya formuleringen säkert inte att göra någon stor skillnad vare sig till det bättre eller till det sämre.

Särskilt märkligt blir detta beslut med tanke på att Försäkringskassan redan startat ett seriöst arbete med att utveckla begreppet arbetsförmåga. En ny proposition om detta kan förväntas komma till riksdagen nästa år.

Det blir allt mera uppenbart att fler människor nu får hjälp tillbaka till ett friskt och aktivt liv, tack vare den nya sjukförsäkringen. Innan 180 dagar har gått har närmare 90 % redan lämnat sjukförsäkringen och fått tillbaka sin arbetsförmåga. Oppositionspartierna har nu accepterat tidsgränserna i sjukförsäkringen och har inte längre så mycket att bråka om. Kanske är det därför de driver igenom ett beslut utan tydligt innehåll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar