fredag 22 november 2013

Nya villkor för TV och radio

Jag debatterade under gårdagen framtid och nya villkor för Public service.

Nu har vi i riksdagen beslutat om villkoren för Sveriges radio, Sveriges television och Utbildningsradion.  Jag tycker det är viktigt att Sverige har public service, det som på svenska kallas radio och TV i allmänhetens tjänst.

Regeringens proposition om Public Service har titeln Bildning och tillgänglighet. I de nya sändningsvillkoren förstärks bildnings- och utbildningsuppdraget. Tillgängligheten ska öka genom en årlig ökning av sändningar med syntolkning, teckentolkning och uppläst text. De nationella minoritetsspråken ska få större utrymme. 

Förutom public service ska vi självklart ha bra möjligheter för privat kommersiell radio och TV. Bland annat därför skissar propositionen upp en strategi för digitalisering av radion, så att fler kan sända.

 Själv är jag övertygad om att allmänt finansierad public service med ett brett uppdrag har en viktig roll att spela. Alla ska kunna ta del av ett brett utbud – nyheter, samhällsinformation, kultur, idrott, men också underhållning av hög kvalitet med mera. Det ska finnas plats dels för det lättsamma men också för det allvarliga och det granskande.

 Riksdagsbeslutet innebär att en ny avgiftsform ska utredas under de närmaste åren. Det är viktigt och Folkpartiets landsmöte skrev förra veckan in i partiprogrammet att TV-licensen i sin nuvarande form ska avskaffas. En ny typ av avgift ska garantera oberoendet för public service och ligga utanför skattesystemet.

2 kommentarer:

  1. Public Service är viktigt som motpol. Alternativet är helt reklamfinansierad tv där inga åsikter yttras och ingen grävande journalistik utförs i rädsla för uteblivna reklamintäkter. Risken är att nyheter vinklas och endast reklamsäljande idrotter sänds. Vi ska INTE sträva efter en tv-kultur likt den de har i USA där programmen avbryts var femte minut för reklam.
    Men att det ska finansieras via TV- licens är ju löjligt. Det känns som något från 1800- talet. Det funkade fint då tv:n var ny i samhället och det var en ovanlighet att ha en tv. Men allvarligt, det är nu 2013 och det ovanliga är att INTE ha en tv. Nej detta ska skattefinansieras. Lägg in det i nästa budget så slipper vi både en massa kritiska röster, "tv- pejlare", en massa administration och "licenssmitare".

    SvaraRadera
  2. I Folkpartiet har vi diskuterat möjligheten att ha en avgift som dras samtidigt med skatten, ungefär som begravningsavgiften. Men vi tycker det är viktigt att avgiften inte hör till skattesystemet och påverkas av skattehöjningar eller sänkningar. En sådan individuell avgift blir sannolikt betydligt lägre en dagens licens, eftersom fler kommer att betala.

    SvaraRadera