fredag 6 november 2009

Trist med gasledningen

Dagens KVP-ledare kritiserar regeringen för att alltför lättvindigt ha accepterat gasledningen i Östersjön. Det är lätt att förstå den kritiken.

Det finns verkligen ingen anledning för Sverige att gilla gasledningen som ska byggas i Östersjön. Sverige har inte något intresse av att köpa rysk gas och får inte heller någon annan fördel. Fossil gas är heller inte en framtida lösning på miljö och klimatfrågorna.

Visserligen är den nya dragningen öster om Bornholm, mindre dålig ur svensk synpunkt, men en dragning på land vore bättre. Om flera länder ändå vill ha gasledningen borde den istället dras genom Baltikum och Polen. Till skillnad från Sverige tycks Lettland och Estland vara intresserade av att köpa rysk gas från en sådan här ledning.

Det handlar också om rysk utrikespolitik. Genom att inte dra ledningen över land slipper Ryssland problem med transitländer som Vitryssland, Baltikum och Polen, liksom transitavgifter, osäkerhet och tvister om andra avtalsvillkor som kan störa exporten. Ryssland har haft flera konflikter med Ukraina och Vitryssland om gasexport genom de länderna.

Det är också till Sveriges nackdel om Ryssland låter gasledningen motivera en starkare militärnärvaro nära oss.

Vi får väl acceptera att regeringen nu säger ja, eftersom internationell rätt tydligen inte ger utrymme för ett nej. Men jag och många andra är inte glada för det och jag hoppas in i det sista att intresset för gasledningen svalnar i de länder som nu välkomnar den. Den svenska regeringen borde i det sammanhanget tydligt visa sin politiska kritik av gasledningen.

2 kommentarer:

  1. что ты куришь, родной?

    SvaraRadera
  2. Ja du Ulf. Det är en mycket speciell tid vi lever i. politiskt. Fp har varit tydliga i den här frågan. I alla vissa ansvarsfulla i rksddagen. Håller med dig om att regeringen borde uttala sig.

    SvaraRadera