onsdag 28 oktober 2009

Riv gränshindren i Norden

I dagens DN föreslås i en ledare ett mera utvecklat samarbete mellan de nordiska länderna. Om man, som jag, bor i södra Skåne är det mycket lätt att inse behovet av samarbete för att riva gränshinder.

Jag tror inte alls på någon nordisk politisk union, men jag tror på ett gränsöverskridande samarbete. De nordiska grannländerna borde gå före i EU:s anda och hitta möjligheter att riva gränshinder.

I Öresundsregionen har vi sedan bron byggdes haft en fantastisk utveckling, och nu arbetspendlar över 20 000 människor över sundet. Detta har skett trots att många regler och lagar fortfarande försvårar samarbetet över Öresund. Det kan handla om risken att hamna utanför vissa socialförsäkringar, svårigheten att se hur den framtida pensionen påverkas, osäkerheten om arbetslöshetsersättning samt oklarheten om rätt till rehabilitering och arbetspraktik efter sjukdom.

Regeringen har tagit många goda initiativ, bl a i Nordiska Rådet, men nu är det dags att gå vidare. Det behövs en konkret handlingsplan med förslag till tidtabell för lagändringar och regelförändringar för att underlätta samarbetet mellan de nordiska länderna. Två huvudmål borde sättas upp - att skapa regelförenkling och att tydliggöra individens rätt till snabb information. Detta har jag med flera motionerat om i riksdagen denna höst

De nordiska länderna kommer också i framtiden att ha olika lagstiftning. Men det behöver inte hindra att regler förenklas och samordnas så att det blir lättare att flytta mellan ländernas system.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar