måndag 26 juli 2010

Ersättning vid försenad sjukpeng

Visst ska myndigheter betala ut kompensation om de sköter sina åtaganden dåligt. Det ska inte bara vara vanliga människor som får betala dryga straffavgifter för att en avgift kommer in någon dag för sent. En statlig utredning föreslår nu att den som får en försenad utbetalning från Försäkringskassan ska få ekonomisk kompensation. Sydsvenskan refererar i dag utredningsförslaget.

För något år sedan var väntetiderna enorma på Försäkringskassan, oavsett om det gällde vanlig sjukförsäkring, föräldrapeng eller beslut om sjukersättning (förtidspension). Då var vi flera som tog upp idén om att Försäkringskassan borde betala kompensation till dem som får vänta för länge på utbetalning eller beslut. Glädjande nog blev vi överens i Alliansen och socialförsäkringsministern tillsatte utredningen som blivit färdig i dag.

Jag har inte hunnit läsa utredningen men grundtanken är mycket sympatisk, tycker jag. Utredningen föreslår att ekonomisk kompensation ska utgå om en person får vänta mer än 30 dagar på en vanlig utbetalning för till exempel sjukfrånvaro eller föräldraledighet. Enda nackdelen med förslaget är att det verkar bli dyrt, 100 miljoner kr bara för administrationen. Men å andra sidan är socialförsäkringens samlade utgifter 470 miljarder kronor, så en viss kostnad är acceptabel för att myndigheten ska kunna ge bättre service. Dessutom borde det vara möjligt att hitta billigare metoder att mer eller mindre automatiskt lägga på en viss procent vid förseningar av vanliga okomplicerade ärenden.

Jag tycker verkligen att vi ska gå vidare med det här förslaget. Samtidigt som vi ska fortsätta kampen mot fusk och falska sjukskrivningar ska vi också hitta sätt att förbättra Försäkringskassans service

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar