torsdag 8 juli 2010

Hemma från Almedalen

Det blev tre dagar i Almedalen för mig i år. Som vanligt var det inspirerande att delta i och lyssna på så många intressanta seminarier och möten. Vid sidan av de stora linjerna i politiken är vi många som deltar i möten om speciella sakfrågor.

Själv deltog jag i fyra panelsamtal - om LAS, om vården av neurologiskt sjuka, om företagshälsovården, och om tvåårsregeln i utlänningslagen.

På frågan om det är dags att skärpa LAS svarade jag nej. Den stora utmaningen nu ligger i att öppna för nya jobb bland annat genom lärlingsutbildningar och ungdomssatsningar.

När det gäller sjukvården blir det alltmer uppenbart att satsningarna på tidig rehabilitering och aktiv sjukskrivningsprocess hjälper allt fler människor. Nu gäller det att gå vidare och inte minst att utveckla företagshälsovården.

Tvåårsregeln i utlänningslagen kan drabba kvinnor som gifter sig med svenskar och skiljer sig inom två år för att sedan bli utvisade enligt huvudregeln om att man ska ha vistats längre i Sverige för permanent uppehållstillstånd. Det är viktigt att undantagsreglerna som finns verkligen tillämpas. Människor ska kunna få stanna om de utsatts för våld och tvång eller om de hotas av dålig behandling i hemlandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar