fredag 1 april 2011

Aprilskämt och allvar om gränshinder

Sydsvenskan har i dag en artikel om danskt språkkrav på arbetskraftsinvandrare. Efter lite noggrannare läsning inser jag att artikeln förmodligen är ett aprilskämt. Det roliga, men också obehagliga, är att det är lätt att gå på det skämtet - i varje fall om man tror att Danskt Folkeparti har formulerat förslaget.

Den negativa inställningen till att flytta över nationsgränser finns inte i utredningsförslaget om migration som presenterades i går (Cirkulär migration och utveckling, förslag och framåtblick). Nu kan det i stället bli lättare att flytta mellan Sverige och andra länder. Åtminstone om kommittén får gehör för sina förslag.

Jag har varit Folkpartiets representant i kommittén. När arbetet började blev jag förvånad över hur krångligt det är i dag för migranter att röra sig över gränserna. Bosätter sig en utlandsfödd tillfälligt utomlands för att pröva ett annat arbete riskerar han eller hon att inte få komma tillbaka till Sverige, Risken är i sådana fall att man förlorar sitt permanenta uppehållstillstånd. Har man varit här och studerat måste man enligt dagens regler lämna landet så snabbt att man inte hinner söka arbete.

Kommittén har enats om en rad förslag som underlättar för människor att röra sig friare över gränsen till Sverige. Förslagen gäller alla med tillstånd att vistas i Sverige, både svenskar och invandrare, men är kanske särskilt viktiga för arbetskraftsinvandrare och internationella studenter.

Några förslag från utredningen:

En person med permanent uppehållstillstånd ska kunna flytta utomlands och få behålla sitt svenska uppehållstillstånd längre än i dag.

Utländska studenter ska kunna stanna sex månader efter examen för att hinna söka jobb.

Svenskar och utlandsfödda med uppehållstillstånd ska kunna behålla sin sjukpenninggrundande inkomst i fem år, även om de arbetar utomlands.

Svenskar och utlandsfödda med uppehållstillstånd ska kunna söka arbete utomlands och behålla A-kassan i tre månader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar