torsdag 28 juni 2012

Vård för gömda och papperslösa

Det har länge funnits en brist på humanitet i svensk  lagstiftning – bristen på rätt till vård för gömda och papperslösa. Sälv har jag som migrationspolitiker länge drivit att alla som vistas i Sverige ska ha rätt till liv och hälsa – det vill säga vård.
Även om jag tycker att människor som inte har tillstånd att vistas i landet ska lämna det, så är det ett omänskligt förållningssätt att använda sjukvården som ett migrationspolitiskt instrument. Ingen ska ligga hemma och lida av en sjukdom och inte våga söka upp sjukhuset. 
Dagens överenskommelse mellan Alliansregeringen och Miljöpartiet är en stor framgång för liberala och humana värderingar.

http://www.folkpartiet.se/Var-politik/Nyhetsarkiv/papperslosa-ska-fa-ratt-till-halso-och-sjukvard/

http://www.regeringen.se/content/1/c6/19/59/63/b61531f0.pdf

4 kommentarer:

  1. Riksdagen stiftar en lag som säger att om man får avslag på sin ansökan om att få stanna i Sverige så skall man lämna landet. Men sen ger samma riksdag förmåner till de som inte gör det. Logik?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De som vistas i landet utan tillstånd får inte alls tillgång till alla olika förmåner och socialförsäkringar. Däremot får de rätt till liv och hälsa. Jag anser att rätten till vård är en grundläggande mänsklig rättighet.

      Radera
  2. TORSDAG, JUNI 28, 2012

    Illegala skall ha rätt till vård och skola!
    Den borgerliga regeringen har träffat överenskommelse med miljöpartiet om att personer, som uppehåller sig illegalt i landet, skall ha rätt till betald vård och skolomsorg. Denna världsunika åtgärd speglar nog närmast den gräddfil, som riksdagens ledamöter har jämfört med den vanliga befolkningen!

    Riksdagens ledamöter behöver ju aldrig köa för att få vård. De har direktaccess till landets förnämsta vård genom riksdagsförvaltningens avtal. De har även så bra betalt att de kan skicka sina barn till privatskolor etc.

    Världen utanför riksdagskorridorerna är dock betydligt mer otrivsam och väntetiden särskilt för pensionärer, som väntar på operation är ofta lång! Här kan vi verkligen tala om att överklassen (riksdagen) får det allt bättre och underklassen (pensionärer) allt sämre.
    .
    Tanken börjar alltmer föresväva en att riksdagens ledamöter inte uppskattar svenska pensionärer och i synnerhet inte den, som betalt skatt under många år av sitt liv!
    .
    Hur detta hjärnsläpp uppstått bland en del riksdagsmän kan man bara spekulera i. Åtgärden ställer två olika lagstiftningar helt mot varandra. Där den ena faktiskt utgör även en skyldighet gentemot EU:s Schengen-avtal, som säger att illegala skall avvisas ut ur EU - visavi - den nya gräddfilslagen för illegala i sjukvård och skola.

    Hustrun, som behöver en nödvändig operation i knät, har nu haltat omkring på kryckor i 4 år! Hoppas hon får sin behövliga operation innan hon blir omkörd av än fler gräddfilare!
    .
    Det är märkligt hur ovetande riksdagsmän är om äldre invånares situation i Sverige. Ni borde först se till att vården fungerar bra innan den "internationaliseras".
    .
    Själv har vi stor erfarenhet av köande och väntetider i vården, som framgår av tidigare bloggar:
    http://gbenedicks.blogspot.se/2012/03/vantetider-i-den-sormlandska-sjukvarden.html
    http://gbenedicks.blogspot.se/2012/02/hort-vid-morgonsoffan.html

    UPPLAGD AV RGB KL. 09:20 2 KOMMENTARER:

    SvaraRadera
    Svar
    1. God vård, inte minst för äldre, är en av de viktigaste politiska frågorna. Därför har också regeringen satsat flera extra miljarder på att bland annat korta köerna. När Sveriger ökar rätten till vård till samma nivå som många europeiska länder, så påverkar det inte resurserna i stort. Ingen kommer at få sämre vård för att några människor kan få rätt till vård innan de lämnar Sverige.

      Radera