söndag 22 juli 2012

Inkomstskydd i sjukförsäkringen

För några år sedan var det en stor fråga hur vi skulle kunna hjälpa fler människor tillbaka från långa sjukskrivningar.  Hur skulle vi kunna bryta en utveckling, där människor fick det allt svårare att komma tillbaka till arbete?  Därför var reformen av sjukförsäkringen 2008 nödvändig och riktig.  Det var bråttom att göra något radikalt för att stoppa utsorteringen av människor, som tappade fotfästet i arbetslivet.

Nu är det dags att se framåt. Det är på tiden att bryta en annan trend – att allt färre har nytta av inkomstskyddet vid sjukdom. Detta skriver vi om i en artikel i SvD. För mig som socialliberal är trygga och fungerande socialförsäkringar en viktig grundpelare i välfärdssamhället.  Utgångspunkten är att socialförsäkringar ska omfatta alla.


4 kommentarer:

  1. Visst var reformen av sjukförsäkringen nödvändig, men den variant som Alliansen införde kan knappast kallas för riktig, då den största skillanden för sjuka blev att de sjuka blev fattigare, men kom sjuka närmare arbetslivet??...knappast !!.

    Eller räknar ni i Alliansen FAS3, försörjningsstöd och liknande till arbetslivet ??.

    Det största felet iden gamla sjukförsäkringen var brist på rehabilitering, och därmed så blev många kvar i systemet, så det var knappast utförsäkringar som var lösningen på detta problem, men detta applåderade ni igenom i alla fall, och hur blev det ??.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Isamband med reformen ökade regeringen vårdbudgeten med flera miljarder till rehabilitering och vård. i dag är människor sjukskrivna ungefär hälften så länge som för cirka tio år sedan. Endast ett par procent av försäkringskassans beslut överklagas. Trots alla positiva resultat måste vi hela tiden vara beredda att göra ändringar, om vi upptäcker brister i systemet.

      Radera
  2. Känner ni till olika rehabiliteringsmetoder? Lär känna YtterJärnaoch deras breda erfarenhet av människors själ och kropp, och se människor som helhet. Det enda sättet att hjälpa människan är att söka upp orsakerna bakom en sjukdomshistoria och bota människan med stöd av dennes inre krafter, och många andra tekniker samtidigt, som man inte har råd med med om man är fattig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för detta tips. Det är vitigt att professionen följer utvecklingen och den aktuella vetenskapen. Själva metoderna tycker jag att politiker ska vara försiktiga att ta ställning till. men vi ska naturligtvis följa med och skaffa oss information.

      Radera