onsdag 12 mars 2014

Framtidens pensioner

Visst är det många pensionärer, som har knappa villkor och måste tänka på hur de använder sina välförtjänta pensionspengar. Men i motsats till i många andra länder kan våra pensionärer känna sig trygga med att de även i framtiden kommer att få sin pension utbetald. Sverige har faktiskt ett av världens mest stabila och mest välfinansierade pensionssystem. Inte minst märktes det vid krisen 2008 då många länders pensionssystem kollapsade.

Den breda enigheten om huvuddragen i pensionerna består. Nu har Allianspartierna och Socialdemokraterna i pensionsgruppen kommit överens om ett antal frågor att gå vidare med efter valet, när det gäller pensionerna.  Det handlar bland annat om att vi ska fortsätta diskussioner om att uppmuntra dem som vill arbeta lite länge att få göra det. Frågor som då ska tas upp är olika ändrade åldersgränser, anställningstrygghet till 69 år samt hur avtal om tjänstepension utformas.

De senaste åren har den så kallade bromsen slagit till och tillfälligt sänkt pensionerna, när ekonomin varit dålig. Det är ju en grundbult i pensionssystemet att pensionerna ligger utanför statsbudgeten och automatiskt betalar ut så mycket som systemet tål. Förhållandet mellan tillgångar och skulder måste vara stabilt. En del pensionärsorganisationer har menat att bromsen ska avskaffas. Vi alla partier i pensionsgruppen är fortfarande överens om att en ”broms” eller balans behövs i pensionssystemet, men att den bör justeras, så att den inte slår till i onödan. Därför förordar vi nu ett system som gör att det inte blir så stora kast från ett år till ett annat.  

 En annan fråga är fondsparandet i premiepensionen, där inga förändringar nu föreslås, men där pensionsgruppen ska fortsätta diskussionerna om eventuella förändringar. För Folkpartiet är det framöver viktigt att värna möjligheten för pensionsspararna att själva få rätt att bestämma över en liten del av det obligatoriska sparandet – om de vill.

 Det finns mycket viktigt att diskutera politiskt, när det gäller äldres villkor. Jag tycker det är bra att Alliansen gjort större skattesänkningar för pensionärer än den gamla regeringen någonsin gjorde. Jag tycker också det är bra att bostadstilläggen har höjts för dem som har det sämst. De frågorna ligger utanför pensionsöverenskommelsen. Men trots fortsatta politiska stridsfrågor är det bra att det samtidigt finns en bred enighet om huvudlinjerna i pensionssystemet – det är bra för de äldre och det är bra för dem som så småningom blir äldre.       

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar