måndag 5 maj 2014

Kultur engagerar och lyfter

De senaste veckorna har jag varit på många kulturdebatter – i Kulturmagasinet, Sundsvall, i Riksdagsbiblioteket på Kulturnatten, i Halmstad för debatt om biblioteken och på den liberala Kulturföreningen Blåklintens stora kulturdebatt i Göteborg.  

Genomgående imponeras jag av hur många människor det finns som är kulturengagerade och vilka ideella insatser som många är beredda att göra. Kultur är mycket - studiecirkeln, konserten, filmpremiären och kulturskolornas musikutbildning.

När jag var med Kulturutskottet i Paris nyligen slogs jag av vilken stark ställning kulturen har i Frankrike. Det handlar om traditionell kultur, men också om kulturhus med målning, dans och musik för ungdomar. Några stora budgetnedskärningar i finanskrisens spår har det enligt uppgift inte varit tal om.

Även i Sverige har vi brutit en nedåtgående trend och börjat uppvärdera kulturen. Den utvecklingen måste fortsätta. Det kommer alltid att finnas olika åsikter om hur kultur ska finansieras, men det är viktigt att vi är många som är överens om att kultur är ett kärnområde inom politiken.    

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar