tisdag 19 januari 2010

Flummigt om sjukförsäkringen

Jag har länge undrat över vad de rödgröna egentligen vill med sjukförsäkringen. De har lång tid med högt tonläge kritiserat de nya reglerna med rehabiliteringsgaranti och arbetsträning. Men de har inte sagt hur de själva vill undvika att åter hamna i den utsorteringsförsäkring som fanns under S-regeringens tid med långtidssjukskrivningar utan rehabilitering och med snabba beslut om förtidspensionering. Nu finns i alla fall ett uppenbarligen snabbt tillyxat förslag att studera på DN Debatt.

I artikeln kan man läsa att det nu ska vara slut med skarpa tidsgränser, men samtidigt också att tidsgränser fortfarande ska finnas. Prövningen av arbetsförmågan ska på något sätt ske på annat vis än i dag, oklart hur. Oppositionen skriver också om de tusenentals människor som med aktivitetsersättning nu efter årsskiftet fått introduktion till arbetslivsträning efter förmåga. I de rödgrönas öron blir denna möjlighet en ”stupstock”. De låtsas inte om att människor som saknar arbetsförmåga i dag kan fortsätta att vara sjukskrivna.

Själva har de inte lagt några skarpa budgetförslag i riksdagen men talar om att ge stöd till sjukskrivna i tid. Alliansen har satsat 17 miljarder på individuell rehabilitering, och det bidrar säkert till att sjukskrivningsdagarna nu minskar.

Slutligen tycks de rödgröna författarna ha kommit på att de inte får anklagas för att vilja ha tillbaka det gamla katastrofala systemet med över en halv miljon förtidspensionerade. Därför föreslår de att ingen ska få förtidspension före 58 års ålder. Människor som föds med eller drabbas av livslånga fysiska och psykiska funktionshinder skulle alltså inte kunna bli förtidspensionerade (dvs få sjukersättning). För mig är detta obegripligt. Möjligheten till permanent sjukersättning måste finnas vid sidan om satsningar på lönebidrag och andra samhällsstödda anställningar.

Själv är jag övertygad om att vi alltid kommer att behöva utveckla och förändra systemen för sjukförsäkringar och rehabilitering. Men nu har vi äntligen vänt utvecklingen och har redan 50 000 färre förtidspensionärer. Äntligen har vi också skapat bättre vägar från sjukskrivning till arbete och fått ett samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som vi inte sett tidigare. Det har tusentals människor som i dag erbjuds introduktion till arbetsträning glädje av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar