tisdag 12 januari 2010

LO och sjukförsäkringen

I Sydsvenskan skriver Wanja Lundby-Wedin att tidsgränser i sjukförsäkringen är fel och att otrygghet inte skapar fler jobb. Om det hade varit så att vi hade obönhörliga tidsgränser som inte undantar sjuka människor, då hade jag hållit med Wanja Lundby–Wedin.

Före valet handlade debatten mycket om hur vi skulle få stopp på de långa sjukskrivningarna och de många förtidspensioneringarna. En forskningsrapport i Lund kallade sjukförsäkringen för utsorteringsförsäkring. Då skrev LO en rapport ”Sjukas rätt till stöd”. Rapporten föreslår tidsgränser i sjukförsäkringen. Detsamma menade förra regeringens utredare Anna Hedborg.

LO och socialdemokraterna tyckte uppenbarligen år 2006 att det var ett stort problem med alla långa sjukskrivningar, men nu har de övergett de förslag de diskuterade då. Eftersom oppositionen hela tiden målar upp skräckbilder av regeringens politik vore det spännande att höra hur deras förslag till alternativ ser ut. Vill de verkligen ha tillbaks till den gamla utsorteringsförsäkringen?

Nu får människor just på grund av tidsgränserna rehabilitering tidigare och arbetsträning i stället för rutinmässig förtidspensionering. Jag tror att det är rätt väg att gå, men jag vet också att inget system är perfekt och att vi hela tiden måste vara beredda att komplettera välfärdssystemen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar