fredag 16 april 2010

Debatter om ”fruimport”

Två gånger denna vecka har jag diskuterat problemet med svenska män som tar hit kvinnor från andra länder, gifter sig med dem och behandlar dem illa – sk fruimport. Om de skiljer sig redan inom två år, får en utländsk person inte automatiskt permanent uppehållstillstånd i Sverige. På onsdagen var det ett seminarium i riksdagen och på fredagen ett möte i ABF-huset i Stockholm. På två seminarier har jag lyssnat till upprörande berättelser från kvinnor som blivit grovt utnyttjade. Arrangörer var Kvinnors nätverk och Kvinnolobbyn.

Det är tyvärr inte lätt att hitta en enkel lösning. Om allt går rätt till är det ju underbart om människor från olika länder träffas, blir kära och gifter sig. Jag vill inte ha begränsande regler som Danmark har för utländska medborgare som gifter sig med danskar/danskor.

Redan i dag finns det faktiskt en skyddsregel för kvinnor som varit gifta i mindre än två år att få permanent uppehållstillstånd i vissa fall. Migrationsverket har fått uppdrag att följa upp hur denna regel använts. Om det visar sig at kvinnor som behandlats illa i Sverige utvisas trots att de förskjuts av familjen och blir andra klassens invånare i det gamla hemlandet tycker jag att vi måste se över dagens lagstiftning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar