onsdag 7 april 2010

Hemma från besök i Bangkok

Interparlamentariska unionen (IPU) samlades förra veckan i Bangkok. Jag ingick i delegationen från Sveriges Riksdag.

Den svenska delegationen fick igenom en del förslag till förändringar i mötets resolutionstexter. Vi tog upp kvinnors roll för demokratiuppbyggande och mikrokrediter som ett framgångsrikt verktyg för att lyfta människor ur fattigdom. Vi tog också upp bl.a. förebyggande och bekämpande av människohandel, något som även var en högt prioriterad fråga under Sveriges ordförandeskap i EU. Själv deltog jag i utskottet som behandlade ungdomars delaktighet i demokratiskt samhällsliv. I mitt anförande argumenterade jag särskilt för betydelsen av tillgången till obligatorisk skola med lika utbildning för pojkar och flickor, vilket också lades till i resolutionstexten.

Det är en stark och berikande upplevelse att under flera dagar umgås med och förhandla med parlamentariker från helt olika håll i världen

IPU, som bildades år 1889, har i dag 153 nationella parlament som medlemmar. IPU arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och global utveckling. Sedan 2002 har IPU observatörsstatus i FN.

Bara några kvarter från kongresslokalen ockuperade uppåt hundratusen oppositionella rödskjortor gator och torg. Dittills hade våld undvikits både av myndigheterna och av demonstranterna. I dag hör jag hemma i Sverige att parlamentet i Bangkok stormats.

Det är svårt att få en klar bild av motsättningarna. Partierna har inte så tydliga ideologiska skiljelinjer. Thaksin, som oppositionen vill ha tillbaka, anses av många som korrumperad, men har samtidigt ett starkt stöd bland fattiga på landsbygden. Att det finns en kraft i oppositionen är väl ändå uppenbart, när den nu har hållit ut så många veckor med sina demonstrationer. Vad den egentligen vill är mera oklart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar