torsdag 29 april 2010

Viktig utredning om socialförsäkringarna

I dag fick vi reda på att regeringen tillsätter en bred utredning om framtidens försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet, och det tycker jag är mycket bra. Tänk om det kan bli precis som med pensionerna, att vi gör en stor överenskommelse om hur fungerande sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar ska se ut på lång sikt.

Den tragiska utvecklingen med långtidssjukskrivningar har ju vänt nu, och situationen är inte lika katastrofal som för några år sedan med massor av människor utanför arbetslivet. Nu kan det vara dags att diskutera hur vi fortsätter att bygga upp försäkringssystem, som uppmuntrar till arbete och samtidigt ger trygghet vid händelser som en människa inte riktigt kan styra över.

Många viktiga frågor ska tas upp i utredningen enligt regeringens direktiv. Självt tycker jag att det är särskilt viktigt att vi prövar om arbetslöshetsförsäkringen kan bli obligatorisk precis som sjukförsäkringen. Det är också viktigt att pröva om till exempel sjukförsäkringen skulle kunna ligga fristående utanför statsbudgeten precis som pensionssystemet och inte vara beroende av tillfälliga skattehöjningar eller sänkningar.

En modern välfärdsstat måste ha fungerande socialförsäkringar. Försäkringarna ska omfatta alla och skydda vid inkomstbortfall. Samtidigt ska försäkringarna bidra till att en människa klarar en omställning vid sjukdom eller arbetslöshet och uppmuntra till att komma tillbaka till arbetslivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar