måndag 3 maj 2010

Rödgrönt hot mot långtidssjuka

Avskaffa ”stupstocken” säger den rödgröna oppositionen. Med detta menar de att alla långtidssjukskrivna som idag får en andra chans genom arbetsintroduktionen ska skickas tillbaka till passiv sjukskrivning utan att få möjlighet att testa sin förmåga i en individuellt anpassad takt. Bort med ”tidsgränserna” säger de rödgröna. De allra flesta jag har talat med på försäkringskassor och arbetsförmedlingar säger att tidsgränserna har varit avgörande för att hjälpa människor tillbaka och för att uppmuntra rehabilitering, arbetsgivare och försäkringskassa att aktivt pröva möjligheterna för den som är sjukskriven.

De rödgröna måste svara på frågan hur de tänker hindra att sjukskrivningarna fördubblas upp till antalet vid förra regeringens tid vid makten. De måste också svara på frågan om hur de ska hindra en upprepning av att 140 personer om dagen skickades till förtidspensionering ofta utan försök till rehabilitering.

Visst finns det många saker att diskutera för framtidens sjukförsäkring och det är därför regeringen nu tillsätter en utredning, där alla partier är med. Men jag tror inte alls på de rödgrönas ogenomtänkta förslag att riva upp reformer som redan öppnat en väg för många människor från sjukskrivning till arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar