onsdag 18 augusti 2010

Lärlingsjobb i stället för arbetslöshet

I Skåne är intresset för lärlingsanställningar stort. I dagens Sydsvenskan kan vi läsa om en ung person som fått provanställning efter tre månaders lärlingsutbildning Samtidigt ska det enligt tidningen vara oenighet i Alliansen om lärlingsutbildningen.

Visst finns det nyansskillnader mellan partierna, men samtidigt en mycket tydlig inriktning mot att dels utveckla riktiga yrkesutbildningar i det nya gymnasiet och dels skapa olika typer av lärlings- och praktikplatser.

Själv är jag övertygad om att den låga danska ungdomsarbetslösheten till stor del beror på traditionen med lärlingsutbildningar. Jag känner ungdomar här Skåne som gått arbetslösa länge men sedan fått betalt lärlingsjobb på andra sidan Öresund och på det sättet kommit in på arbetsmarknaden.

Jag tror att det är en utmärkt idé att utveckla lärlingsanställningar även som komplettering efter gymnasiet och för vuxna som vill hitta nytt jobb. Det blir lite lägre lön, men samtidigt får man sin försörjning medan man lär sig nya yrkeskunskaper. Självklart är det bättre att få ett lärlingsjobb med lite lägre lön än att gå arbetslös. Självklart är det också bättre att få en riktig yrkeskompetens genom en lärlingsanställning i stället för att gå och stämpla i väntan på ett jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar