måndag 31 augusti 2009

Demokratibistånd till Iran

I Malmö under söndagen deltog jag i en stödgala för demokrati i Iran. Det var musik och dans som varvades med olika tal. Själv var jag på åttiotalet lärare på KomVux i Malmö och träffade då många iranier som flytt av olika skäl – jurister som fått yrkesförbud på grund av att deras juridiska utbildning inte passade i Sharialagstiftningen, högutbildade kvinnor som nu förbjudits att arbeta och människor som hade en mera fri och sekulariserad syn på religionen. Många av dem har fått ett bra liv i Sverige, men har inte glömt förtrycket och ofriheten i det gamla hemlandet.

I mitt tal tog jag upp folkpartiets förslag om att avsätta en del av de svenska biståndspengarna för demokratibistånd till Iran. Demokratibistånd är viktigt, och Sverige har genom åren bistått olika länder för att bygga upp demokrati, till exempel ANC i Sydafrika och demokratirörelsen i Zimbabwe. Stödet kan gå till bland annat fackföreningar, kyrkor och kvinnoföreningar.

Folkpartiet för fram som ett konkret förslag att svenskt demokratibistånd kanaliseras för att stödja demokratirörelsen i Iran. I dagens situation är det viktigt att demokrater i Iran får stöd. Det är viktigt att de som kämpar för frihet känner att de inte kämpar ensamma, känner att demokratiska länders stöd inte bara är ord utan också handling. Skapa därför en svensk biståndsfond för den iranska demokratirörelsen för att stödja kvinnorättskämpar, studenter och oberoende medier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar