lördag 12 december 2009

Inte hårdare regler för svårt sjuka

Det har varit hårda ord om att människor drabbas av de nya sjukförsäkringsreglerna. Framför allt en artikel om svårt sjuka cancerpatienter, har med rätta upprört människor. Även jag blev förvånad och bekymrad. För mig är ju hela idén med att reformera sjukförsäkringen att människor ska få mera hjälp och stöd än tidigare. Sjuka ska inte heller redan efter tolv månader förpassas bort från arbetslivet till förtidspensionering, vilket skedde i det gamla systemet

Nu har Försäkringskassan gått igenom ett antal fall med bedömningar av cancerpatienters rätt till sjukpeng. Kassan konstaterar att bedömningarna inte blivit hårdare med regeringens nya regler.

Det känns naturligtvis bra. Som politiker är man ibland osäker om hur nya lagar kommer att slå i verkligheten. Men för att undanröja alla tvivel arbetade vi i utskottet fram förtydliganden, så att reglerna nu är ännu klarare om att sjuka människor självklart inte ska behöva arbetsträna, om det är olämpligt med hänsyn till deras hälsa eller behandling. Genom ett så kallat utskottsinitiativ har vi nu föreslagit ett förtydligande tillägg till beslutet om sjukförsäkringen. Beslut om tillägget kommer att fattas på måndag.

2 kommentarer:

  1. Så bra. Se till att även fatta ett beslut om att människor som har arbete inte skall tvingas säga upp sig för att bli arbetslösa. Eller är du osäker om huruvida det påverkar människors hälsa och behandling också?

    Jag är chockerad över den totala förvandling Folkpartiet har genomgått från socialliberalism till nyliberalism. Tvi.

    SvaraRadera
  2. Vänligen - skaffa verklighetsuppfattning. Klart att det blivit hårdare eller har alla som arbetar med dessa frågor fel?

    Folkpartiet - ett parti som brydde sig om individer, går nu till attack mot svaga grupper.

    Skäms

    SvaraRadera