onsdag 30 december 2009

Mot bättre tider?

Kanske är det för tidigt att andas ut efter den värsta internationella ekonomiska krisen sedan trettiotalet, kanske inte. Äntligen kommer faktiskt uppgifter om att varslen minskar och att konjunkturen är på väg att vända. Enligt konjunkturinstitutet ökar tillväxten nästa år.

Jag sitter i riksdagens socialförsäkringskutskott och har naturligtvis varit mycket delaktig i arbetet med de nya sjukförsäkringsreglerna. Det allt överskuggande målet för Alliansen har varit att arbetslösa ska få jobb eller utbildning och att fler sjuka inte bara ska bli friska utan också komma tillbaka till ett aktivt arbetsliv. Nu tyder siffrorna också på att färre är sjukfrånvarande från arbetet. Enligt en rapport av Svenskt Näringsliv har sjukfrånvaron minskat de senaste åren. Det är verkligen glädjande samtidigt som enstaka exempel på hjärtlösa beslut om indragen sjukpeng tyvärr fortfarande förekommer. Reglerna i socialförsäkringarna måste tolkas korrekt men också med sunt förnuft och medmänsklighet.


För mig som socialliberal är alltid utgångspunkten att människor ska kunna misslyckas och ha möjlighet att komma igen och att en längre tids sjukdom inte ska behöva slå ut människor från arbetsmarknaden. Min förhoppning är att nästa år ska ännu fler få chansen att komma tillbaka och börja om igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar