onsdag 2 december 2009

Sjukförsäkringen

I dagens debattartikel i DN tar författarna upp en mängd viktiga frågor om hur sjuka människor behandlas i sjukförsäkringssystemet, Den debatten är viktig och måste ständigt pågå. Min socialliberala utgångspunkt är att vi alla helt plötsligt kan råka ut för något som gör det omöjligt att arbeta. Därför måste vi värna att människor som inte kan arbeta på grund av sjukdom ska få en dräglig ersättning och samtidigt erbjudas vård och rehabilitering.

I dag blir färre människor långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade jämfört med för några år sedan. Alliansens rehabiliteringskedja hjälper människor tillbaka till ett aktivt liv. Satsningarna på en aktiv socialförsäkringspolitik inriktar sig på ett individuellt utformat stöd till de sjukskrivna. Passiviteten är bruten.

Alla som kan arbeta ska också arbeta, men det har aldrig varit riksdagens mening att svårt sjuka människor ska arbeta. Riksdagen har till exempel beslutat att människor med allvarliga sjukdomar ska kunna få full sjukpeng i obegränsad tid, och riksdagen har också beslutat att prövningen mot hela arbetsmarknaden ska kunna skjutas upp om ett arbete vore skadligt för hälsan. När det sedan kommer till konkreta beslut är det Försäkringskassans uppgift att tillämpa lagen om sjukförsäkring.

Själv har jag ibland blivit upprörd, när jag läst om enskilda beslut av Försäkringskassan, både under den förra och under den nuvarande regeringen. Ibland har det då visat sig att medieuppgifterna varit felaktiga, men ibland har det också visat sig att Försäkringskassan faktiskt haft fel i sina beslut. Ett exempel härom veckan var, när gravida till sist fick utökad rätt till sjukpeng, genom ett överklagandebeslut.

Givetvis kan vi som är politiskt ansvariga inte bara slå oss till ro med att så många fler människor får bättre hjälp i dag jämfört med för några år sedan. Regeringen kommer att ge Försäkringskassan i uppdrag att följa upp hur tillämpningen av lagarna förhåller sig till domstolarnas beslut om överklaganden. Om det visar sig att tillämpningen av lagen i vissa fall inte överensstämmer med riksdagens avsikt, måste vi naturligtvis göra något åt det.

,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar