lördag 18 september 2010

Sjukförsäkringen är mänskligare nu

Jag pratar ibland med Erik, förtidspensionär. År 2005 blev Erik 47 sjukskriven på grund av utbrändhet. Han ville försöka komma tillbaka och arbetade därför deltid. Först efter tolv månader hörde Försäkringskassan av sig. Erik fick några veckor på sig att avgöra sin framtid – antingen jobba heltid eller bli förtidspensionerad med bara 64 % ersättning fram till dagen för ålderspension. Han vågade inte chansa utan blev förtidspensionerad och han var inte ensam. Vid den här tiden förtidspensionerades 140 människor om dagen, ofta utan ha fått några rehabiliteringsinsatser.

Lena Melin skriver i Aftonbladet att Alliansen klarade av de rödgröna attackerna om sjukförsäkringen i partiledardebatten. Hon skriver att ”regeringen till sist fått ordning på argumenten.” Jag håller med. Dessutom tycker jag inte bara att argumenten är bra utan även att den nya sjukförsäkringen verkligen är mänskligare än den gamla.

Det är viktigt att tänka på hur det såg ut för några år sedan, när man diskuterar de nya sjukförsäkringsreglerna. Före Alliansens reformer förtidspensionerades 140 människor om dagen utan att de fick försöka komma ut i arbetslivet. Jag känner flera människor som är bittra över att de föstes undan från arbetslivet utan att ens ha fått försöka komma tillbaka.

Nu försöker oppositionen hetta till valrörelsen genom att blåsa liv i debatten om sjukförsäkringen igen. Man hänvisar till ett enskilt beslut om en cancersjuk person som fått nej till sjukpeng. När jag läser mediebeskrivningen tycker jag också att detta verkar upprörande. Enligt den lag jag varit med om att stifta ska sjuka människor utan arbetsförmåga beviljas sjukpeng. Nu har vi fått veta att Försäkringskassan ska ompröva fallet. Kanske visar det sig precis som förra gången debatten rasade att Försäkringskassans beslut inte alls beror den nya politiken. Genom alla år har vi med jämna mellanrum fått läsa om hur Försäkringskassan, läkare och enskilda haft olika uppfattning om beslut och bedömning. Så har det varit oavsett vilken regering vi haft. Just därför har vi i Alliansen försökt förtydliga principerna.

Grundreglerna för sjukförsäkringen är tydliga:

  • Den som är för sjuk för att arbeta ska få sjukpeng.
  • Under de fösta tolv månaderna sker aktiv rehabilitering och bedömning av arbetsförmågan efter 3, 6 och 12 månader
  • Personer helt utan arbetsförmåga får sjukpeng utan tidsgräns eller får förtidspension
  • Efter två och ett halvt års sammanlagd sjukskrivning sker för de flesta en prövning av arbetsförmågan i en arbetsintroduktion. Personer som är allvarligt sjuka är undantagna.

    Arbetsintroduktionen innebär inte att en person behöver arbeta utan kan innebära telefonsamtal, möten och diskussioner om tänkbara arbeten. Full ersättning kan utgå även om personen bara har kontakt med arbetsförmedlingen någon gång i veckan.

    Över hälften av dem som gått arbetsintroduktion har inte gått tillbaka till sjukskrivning. De politiker som aldrig såg tragiken i det gamla systemet ska inte lura oss tro att det var bättre förr.

4 kommentarer:

  1. Allt detta verkar ju logiskt och bra. Men om svårt sjuka inte skall prövas mor arbets-marknaden, som ju sas i debatten, då förstår jag inte hur den där kvinnan hamnat i den situation som hon gjort.
    Det verkar finnas en hund begraven här. Kan det vara så att enskilda tjänstemän på FK med vänstersympatier försöker kasta grus i maskineriet??

    SvaraRadera
  2. Min korta historia om hur Försäkringskassan bryter ned folk...

    http://katidis.wordpress.com/2010/02/03/status-med-forsakringskassan-3-feb-2010/

    Mvh

    SvaraRadera
  3. att bli utförsäkrad när man är sjuk eller skadad är inte okej inte human.

    ni har vetat om detta men fortfarande struntar i att sjuka och skadad far mycket illa!

    SvaraRadera
  4. Vi har í riksdagen stiftat en lag som säger att allvarligt sjuka inte ska arbetspröva efter 2,5 års sjukskrivning. Nästa vecka får vi se vad Försäkringskassan kommer fram till, när de gör en omprövning av ett omdiskuterat fall. Går lagen av någon anledning att tolka som TV-inslagen beskriver det, då måste vi förtydliga ännu mera.

    SvaraRadera