fredag 17 september 2010

Skolinspektionens kritik viktig

Skolinspektionens rapport visar att vi är många som har haft rätt i fråga om problemen i den svenska skolan. Den nya Skolinspektionen inrättades av utbildningsministern, Jan Björklund, och den ska hämta in uppgifter om hur skolorna når de nationella målen. I den aktuella rapporten kan man bland annat läsa att elevernas resultat inte följs upp, att många lärare har fel utbildning och att elever inte får det stöd de har rätt till. Många gånger har vi som velat vända utvecklingen fått höra att vi överdriver. Men nu borde det väl stå klart för nästan alla att skolpolitiken måste läggas om.

De första stegen i förändring av skolan har tagits. Sveriges skolor har fått extra statliga pengar för att ge stöd i lågstadiet, en ny speciallärarutbildning har inrättats och det har skett en jättesatsning på fortbildning av lärarna. De riktigt stora och genomgripande reformerna av grundskolan och gymnasiet har nyligen beslutats i Riksdagen och genomförs 2011 och 2012 om Alliansregeringen blir omvald.

Det blir närmast komiskt när de som försvarar den gamla skolpolitiken säger att det är Alliansregeringens fel att skolresultaten är dåliga. Resultaten i nian blir inte omedelbart bättre samma år som vi ökar stödet till elever i lågstadiet. Det borde även en inbiten flumskolevän begripa.

På söndag kan vi rösta för ett alternativ som vill ha fler nationella prov, betyg i mellanstadiet, en ny lärarutbildning, nya kursplaner med tydliga mål och en gymnasieskola både med studieförberedande och yrkesinriktade alternativ. På söndag kan vi avgöra framtiden för skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar