måndag 13 september 2010

Ungdomsskatt – mer än lovligt dumt

De rödgröna går till val på att avskaffa den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar. De vill endast ha sänkta avgifter för dem som varit arbetslösa mer än sex månader. För mig verkar det mer än lovligt dumt att först se till så att ungdomar får sparken och går arbetslösa länge, innan man ger stimulans till jobb.

Jag var i Skurup och presenterade en folkpartirapport om ungdomsarbetslöshet. Vi hade räknat ut vad just Skurup skulle förlora på höjningen av arbetsgivaravgiften som de rödgröna vill genomföra. De rödgröna vill ju höja avgifterna för alla ungdomar som inte varit arbetslösa längre än sex månader. För till exempel en småföretagare stiger då kostnaderna för en ungdom med 34 560 kr. I Skurup finns 89 ungdomar som varit arbetslösa i mindre än sex månader. Att anställa dessa skulle bli 3.1 miljoner kronor dyrare än i dag. Till detta kommer de ökade avgifterna för alla ungdomar som redan har ett arbete.

Det är intressant att titta på hur ungdomsskatten slår i en enskild kommun. I till exempel Malmö blir det naturligtvis helt andra siffror, som jag återkommer till. Men visst är det dumt att försvåra för ungdomar att få jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar