fredag 16 oktober 2009

Pensionerna nästa år

I riksdagsveckan som gick beslutade vi (m, c, fp, kd, s) att dämpa den tillfälliga sänkningen av pensionerna. Det var en liten ändring i pensionssystemet som kan få stor betydelse för pensionärerna nästa år.

Finanskrisen har lett till att både inbetalningar och pensionsfonder har minskat kraftigt. Därför verkade det som om pensionerna nästa år skulle sänkas med 400 – 500 kr/månad. Även om pensionerna nu 2008 gått upp ungefär 500 kr i snitt skulle en så kraftig sänkning kännas tung för många pensionärer.

Vårt utmärkta pensionssystem har ju en inbyggd balansering som ser till att pensionsskulderna inte blir för stora i förhållande till tillgångarna. Den balanseringen slår för första gången till nästa år och sänker pensionerna. Nu har vi minskat effekten så att balanseringen fördelas över en treårsperiod, istället för att slå till direkt på ett år. Tillsammans med skattesänkningen för pensionärer, som regeringen föreslår, blir det nästa år nu ett litet plus för många pensionärer och ungefär oförändrat för andra.

Jag tycker verkligen att man ska vara försiktig med att göra ingrepp i pensionssystemet. Men med den här försiktiga justeringen är fortfarande själva fundamentet för pensionssystemet kvar. Det ska finnas trygga pensioner även för morgondagens pensionärer.

De fem partierna som stod bakom pensionsöverenskommelsen har bestämt att alla ändringar ska göras i gemensam överenskommelse mellan dem. Det är bra att Allianspartierna och Socialdemokraterna gemensamt vårdar och utvecklar pensionsöverenskommelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar