fredag 23 oktober 2009

Särskolan behövs för barnens skull

Vi var nog många som blev ledsna och upprörda, när vi såg torsdagens Uppdrag granskning. Där skildrades skolelever som blivit felaktigt placerade i särskolan. Jag önskar verkligen att skolan kan rätta till de skador ungdomarna fått på grund av skolans felaktiga beslut.

Det skulle öka tragiken om särskolan i Sverige på grund av detta skulle drabbas av nedläggningshot. I programmet ifrågasattes särskolans existens rent allmänt. Jag känner utvecklingsstörda, som aldrig kan lära sig läsa och som knappt klarar av att gå på toaletten själva. Det är gripande att se hur en svårt utvecklingsstörd elev är stolt över att till exempel ha klarat av att duka ett vanligt lunchbord eller att bära sopor till containern. Vem tror på allvar att de flesta svårt utvecklingsstörda skulle ha det bättre i en vanlig grundskoleklass?

Att barnen ska integreras i vanlig skola ska vara en rättighet för föräldrar och elever, men det ska inte vara inte ett tvång. Ingen ska behöva sitta i en skola utan tillräckligt kunnig personal och utan tillräckliga resurser. Särskolan är viktig och behövs för barnens skull.

1 kommentar:

  1. Integrering ska vara en rättighet skriver du, men i det nya förslaget till skollag tas den rätten bort... :-(

    SvaraRadera