måndag 5 oktober 2009

Vård för gömda och papperslösa

Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna, när det gäller vård till papperslösa. Det skriver Bengt Westerberg (Röda Korset) med flera i en debattartikel i Dagens Nyheter. Visst tillhör rätten till vård de grundläggande mänskliga rättigheterna. Visserligen kan människor som vistas illegalt i Sverige inte få alla andra medborgerliga rättigheter, men rätten till liv och hälsa måste gälla alla. Vi i Folkpartiet har länge drivit frågan om allas rätt till vård. Efter tolv år med socialdemokratisk regering utlovade förra året Alliansregeringen en utredning om att utvidga rätten till vård. Det var mycket positivt, och nu förväntar jag mig att utredningen snart kommer i gång.

Socialdemokraterna deklarerade förra veckan att gömda på vissa villkor skulle kunna få vård i Sverige, men dyrare vård än andra. Det är futtigt av Socialdemokraterna att kräva att gömda människor ska betala mer för vården än de med uppehållstillstånd. Hittills har bland annat FN:s utredare visat att merkostnaderna för ett land som Sverige är minimala.

1 kommentar:

  1. Hej och tack för ditt inlägg ang papperslösa och vård! Ditt engagemang i riksdagen behövs!!!

    Här är ett tips för den som vill skaffa sig kunskap i denna fråga, som är så omgärdad av okunskap, misstänksamhet och myter.

    http://www.utanpapper.nu/Documents/utanpapper/dok/Argument_ratt-till-vard.pdf

    Mvh, en läkarstudent

    SvaraRadera